NAPETO U SRBIJI

Đoković se opet oglasio o prosvjedima u Srbiji: ‘Neću odustati od borbe za pravdu i istinu‘

‘Nisam se ustručavao u prošlosti zauzeti stav iako mi se to često ‘obilo o glavu‘, ističe Novak
 AFP

Prosvjede u Srbiji podržali su deseci javnih osoba, redatelja, glumaca, neovisnih intelektualaca i sportaša, a među njima je svakako najpoznatiji najbolji tenisač svijeta Novak Đoković koji je stao uz prosvjednike i njihove zahtjeve.

"Čisti zrak, voda i hrana su ključevi zdravlja. Bez toga, svaka riječ o zdravlju je suvišna”, objavio je Đoković na Instagramu, uz fotografiju tisuća građana koji su blokirali most na autocesti kroz Beograd.

image
Instagram

Njegove riječi su pokrenule lavinu, pa su mu se pridružili i brojni drugi srpski sportaši, dok je Đoković dan kasnije ponovo objavio svoje stavove.

‘S obzirom na aktualne građanske prosvjede širom Srbije koji ukazuju na neophodnost ozbiljnog i konkretnog pristupa u vezi s važnim ekološkim pitanjima odlučio sam se javno obratiti, uvjeren u ogroman značaj ovih tema za sve nas.

Svjestan sam da postoje i drugi zahtjevi koji se čuju na prosvjedu, a koji imaju političku konotaciju. Želim se ograditi od “pozicije” i “opozicije”, političkih struja bilo koje vrste. Uvijek sam se trudio biti APOLITIČAN. Smeta mi što čovjek ne može istaknuti svoj osobni stav i mišljenje o osnovnim elementima za život i zdravlje kao sto su zrak, voda i hrana, a da ne bude “obilježen” kao ljevičar, desničar, opozicionar, demokrat, naprednjak, socijalist itd.

Usprkos tome, osobno biram da izađem u javnost i kažem što mislim za određene teme za koje smatram da su vrlo važne. Nisam se ustručavao u prošlosti zauzeti stav i borim se za tenisače i sportaše kojima je neophodan glas i pomoć od nekih “zvučnijih” imena u našem sportu. Iako mi se to često “obilo o glavu” u kontekstu medija i osude/kritike koju sam nepravedno dobivao i nastavljam dobivati i dalje, neću se odustati boriti za pravdu i istinu.

Zahvalan sam što imam svijest o tome i trudim se da se pridržavam pravih životnih vrijednosti i načela za koje smatram da su osnova života svakog pojedinca i zdravog društva. Čujem komentare – što se jedan sportaš “miješa tamo gdje mu nije mjesto”, ali ja sam čovjek prije nego sto sam sportaš ili bilo što drugo. Kao svatko drugi.

U profesionalnom tenisu da bi dostigao vrhunski nivo rezultata, i ostao na tom nivou više godina, neophodno je voditi računa o zdravlju u svakom smislu. Sve što se događa u životu sportaša – hrana, odmor, trening, zrak, voda, oporavak , način razmišljanja, emotivno stanje, karakterne osobine, utiče direktno na konačan sportski rezultat. Kroz vlastito iskustvo uviđam koliko je svijest o sebi i holistički pristup zdravlju doprinio dugovječnosti moje karijere i rezultate koje bilježim. Više od svega, ta svijest utjecala je na pozitivne promjene u mom životu i načinu na koji živim i kako se osjećam u svom tijelu.

S obzirom na dosadašnje osobno iskustvo koje imam i određeno znanje u oblasti zdravlja koje sam stekao kroz karijeru i život, osjećam da imam pravo podijeliti svoje mišljenje o ovoj temi s ljudima.

Kvaliteta zraka u Beogradu (a i širom Srbije ) je zabrinjavajuće loša, već desetljećima unazad.

Kvaliteta vode i hrane je isto upitna. To su osnovni elementi za zdravlje čovjeka i ekosustava. Ako radimo na tome da u nama vlada optimalno stanje zdravlja i zdrava sredina, onda će se transformirati i naš život na bolje. Kada bi iskoristili energiju koju trošimo na sport, politiku, društvo, muziku, i ostale stvari, u ZDRAVLJE , gdje bi nam bio kraj?‘, komentirao je Đoković.

image

Novak Đoković

Instagram
image

Novak Đoković

Instagram
image

Novak Đoković

Instagram
image

Novak Đoković

Instagram
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:39