‘UPALIO JE FITILJ‘

Dok su policajci krvarili, a rulja uništavala Kapitol, Trump je vikao i navijao za huligane: ‘To je prava ideja!‘

Odbor američkog Kongresa iznio je prvi niz dokaza prema kojima je napad na Kapitol bio ‘‘kulminacija pokušaja državnog udara‘

Bijesna rulja u Capitolu

 Win Mcnamee/Getty Images/Profimedia/Win Mcnamee/Getty Images/Profimedia

Kongresni odbor koji istražuje napad na Kapitol 6. siječnja prošle godine, održao je svoje prvo saslušanje nakon višemjesečnog rada, pozvanih stotina svjedoka i pročitanih tisuću dokumenata. S prijenosom na televiziji u udarnom terminu za milijun gledatelja diljem SAD-a, odbor je iznio prvi niz dokaza prema kojima je napad na Kapitol bio ''kulminacija pokušaja državnog udara'', osmišljeno i kontrolirano dva sata, kako bi se Donald Trump zadržao na vlasti.

''Nasilje nije bilo slučajno'', rekao je Bernie Thompson, predsjednik demokratskog odbora u uvodnoj riječi. ''Ono je predstavljalo posljednji gard Donalda Trumpa''. Thompson i potpredsjednica odbora Liz Cheney, su u svojem izlaganju jasno dali do znanja da je Trump svjesno širio tvrdnje o izbornim prijevarama. Videosnimke koje su pokazane tijekom rasprave pokazale su da su Trump i njegovi lojalisti koristili kampanju laži kako bi izgradili podršku svojih sljedbenika, izvanzakonskim sredstvima i nasiljem.

'Prevara na izborima? Ma sranje'

William P. Barr, bivši glavni državni odvjetnik koji je odboru rekao da je podnio ostavku u posljednjem mjesecu bivše administracije dijelom zbog Trumpa, u videosnimci je rekao da je priča o raširenoj prijevari na izborima 2020. ''sranje''.

Kći Donalda Trumpa i savjetnica Bijele kuće Ivanka Trump rekla je kongresnom povjerenstvu kako ne vjeruje u lažne tvrdnje svog oca da su mu izbori 2020. ukradeni. Ivanka Trump je videoiskazu prvi put viđenom u javnosti govorila kako se njezina perspektiva promijenila nakon što je čula da je Barr, veći dio 2020., više puta objašnjavao njezinom ocu da je izgubio izbore. "Poštujem državnog odvjetnika Barra. Zato sam prihvatila ono što je govorio", rekla je Ivanka Trump kongresnim istražiteljima.

Najštetniji trenutak iz snimljenih intervjua predstavlja isječak Trumpovog zeta, Jared Kushnera u kojem odbacuje prijetnje Pata A. Cipollonea, tadašnjeg savjetnika Bijele kuće, da će dati ostavku. Njegovu želju za ostavkom nazvao je ''cviljenje''.

Caroline Edwards, policijska službenica Kapitola za koju se vjeruje da je prva ozlijeđena tijekom nereda, svjedočila je s jezivim detaljima o prvom probijanju policijskih linija, tijekom kojih je preživjela traumatičnu ozljedu mozga bivajući zgnječena ispod nosača za bicikle koji su gurnuti na nju i nekolicinu drugih časnika. Edwards je nakon što se osvijestila ugledala kolege policajce u krvi, kako se previru od boli ili pate od suzavca. ''Bio je to pokolj. Ne mogu ni opisati što sam vidjela...Na zemlji su bili policajci, krvarili su, povraćali'', rekla je. Odbor je po prvi puta pustio snimku u kojoj se s policijskog radija mogao čuti trenutak u kojem je policajac ustrijeljen.

'Naši možda imaju pravu ideju'

Njezino svjedočenje o nastavku borbe protiv izgrednika u nastojanjima da zaštiti Kapitol pružilo je upečatljiv kontrast s izvještajem odbora o Trumpu. Cheney je rekla kako je Trump sjedio u Bijeloj kući i s očitim odobravanjem promatrao kako gomila pljačka zgradu, vikao na pomoćnike koji su ga molili da prekine nasilje, rekavši u jednom trenutku: "Možda naši pristaše imaju pravu ideju."

Jedan od svjedoka, britanski redatelj dokumentarnih filmova po imenu Nick Quested, koji je bio povezan s ekstremističkom grupom Proud Boys, dao je iskaz koji je ukazivao na to da se vodstvo grupe udružilo s drugom ekstremističkom organizacijom, The Oath Keepers, mnogo prije nereda kako bi se planirao napad na Kapitol. Quested je prikazao snimku na kojoj se vođa Proud Boysa Enrique Tarrio, tajno sastao sa Stewartom Rhodesom iz druge ekstremne grupe 5. siječnja kako bi prenio informacije o policijskoj obrani oko Kapitola.

Saslušanje je zaključeno nagovještajem onoga što će uslijediti na sljedećim saslušanjima, tijekom kojeg će pokazati kako je Trump osobno odgovoran za napad na Kapitol. Cheney je rekla da će odbor tijekom sljedećeg mjeseca predstaviti dokaze da Trump nije uputio niti jedan poziv Ministarstvu obrane ili drugim agencijama nacionalne sigurnosti tijekom napada. Odbor je zaključio svoje izlaganje snimkama samih izgrednika koji su rekli kako vjeruju da ih je tog dana u Washington pozvao njihov predsjednik koji ih je zamolio da se bore za njega.

''Upalio je fitilj koji je u konačnici rezultirao nasiljem 6.siječnja'', rekao je predsjednik odbora Thompson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:35