‘STIGMA OSTAJE‘

Dok Poljakinje prosvjeduju, Tajlanđanke slave: Pobačaj je legaliziran, ali ne potpuno

"Ovo znači da je pobačaj uvjetan i da ga mogu izvoditi samo liječnici prateći zakon", izjavio je senator Wanlop Tangkhananurak
Ilustracija
 Peerapon Boonyakiat/Zuma Press/Profimedia

Dok Poljakinje masovno izlaze na ulice prosvjedujući protiv zabrane pobačaja, Tajlanđanke - slave. Naime, Gornji dom tajlandskog parlamenta prihvatio je zakon o legalizaciji pobačaja u prvih 12 tjedana trudnoće time šaljući u ropotarnicu povijesti zakon prema kojem je pobačaj bio kažnjiv s do tri godine zatvora za žene koje se odluče abortirati, a s do pet godina zatvora za liječnike i sve druge koji ga izvedu.

Riječ je o velikom koraku naprijed za Tajland, koji je podržalo 166 senatora dok ih je sedam bilo protiv. No, aktivisti ističu kako zakon ne ide dovoljno daleko jer je pobačaj nakon 12. tjedna trudnoće i dalje kažnjiv sa šest mjeseci zatvora i velikom novčanom globom. Pobačaj nakon 12. tjedna dozvoljen je samo u slučajevima kada je ugrožen život majke, kada je fetus plod silovanja i kada postoje teške malformacije fetusa.

Novi zakon uveden je djelomično i kako bi se spriječili ilegalni pobačaji. Proces legalizacije je započeo prošle godine u veljači kada je ustavni sud donio presudu prema kojoj je kriminalizacija pobačaja protuustavna i krši ljudska prava. Prošlog tjedna zakon je podržao Donji dom

"Ovo znači da je pobačaj uvjetan i da ga mogu izvoditi samo liječnici prateći zakon", izjavio je senator Wanlop Tangkhananurak za Reuters.

Aktivisti koji se zalažu za pravo na abortus ističu kako kriminalizacija pobačaja nakon 12. tjedna znači da stigma tog čina ostaje važeća.

"Svaka žena mora moći imati pobačaj bez straha od kazne. Kazna u slučaju kasnijeg abortusa će spriječiti žene da potraže profesionalnu pomoć za terminaciju trudnoće, a to je i udar na njihovo dostojanstvo", izjavila je Nisarat Jongwisan, aktivistica udruge Tam Tang.

Bez obzira na to, Tajland se dekriminalizacijom pobačaja u ranoj trudnoći pridružio nizu zemalja koje su proteklih godina liberalizirale svoje zakone. Argentina je krajem prošle godine legalizirala pobačaj, a prije dvije godine na referendumu je pala i tvrda konzervativna utvrda - Irska.

S druge strane, poljski konzervativci dodatno su ograničili ionako izuzetno strog zakon koji gotovo u svim okolnostima zabranjuje pobačaj u Poljskoj. Time se Poljska vratila korak unatrag nakon što je desetljećima u toj zemlji pobačaj bio dozvoljen. Sada je u Poljskoj prekid trudnoće dozvoljen samo ako postoji prijetnja za život majke i ako je plod rezultat silovanja ili incesta, a zbog zakona koji je jučer stupio na snagu na ulice je izašao rekordan broj prosvjednica i prosvjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 02:34