ČERUPANJE DIVA

Dok Britanci nastoje spriječiti invaziju na Ukrajinu, na njihov otok druga država postavila svoju zastavu: ‘To je naše!‘

"Velika Britanija nema sumnji u vezi svojeg suvereniteta nad britanskim teritorijima u Indijskom oceanu"

Otočje Chagos, arhivska fotografija

 Pictures From History/Akg/Profimedia

Zastava Mauricijusa podignuta je po prvi puta na otočju Chagos, arhipelagu u Indijskom oceanu koji kontrolira Velika Britanija, ali i Mauricijus polaže pravo na njega.

Premijer Mauricijusa, Pravind Jugnauth, opisao je to kao "povijesni trenutak", ustvrdivši kako je vrijeme da Ujedinjena Kraljevina Mauricijusu ustupi kontrolu nad otočjem, prenosi BBC.

Taj je događaj bio kulminacija posjeta otocima koji je organizirala vlada Mauricijusa.

"Velika Britanija nema sumnji u vezi svojeg suvereniteta nad britanskim teritorijima u Indijskom oceanu", objavilo je, pak, britansko Ministarstvo vanjskih poslova u povodu ove svojevrsne 'invazije' u trenutku dok je jedna druga moguća invazija vodeća svjetska vijest.

Prigodna svečanost, koju je vodio veleposlanik Mauricijusa pri Ujedinjenim narodima (UN), održana je na atolu Peros Banhos, gdje je puštena unaprijed snimljena poruka premijera Jugnautha. Zastava je, pak, podignuta na drugom atolu, Salomonu.

Iselili više od 1000 stanovnika

Tri su tijela UN-a presudila da je arhipelag, koji broji oko 3.000 stanovnika, dio starog britanskog carstva i da treba biti predan Mauricijusu.

Premijer Jugnauth rekao je kako je to bio "vrlo emotivan trenutak i povijesno vrijeme za nas jer smo u mogućnosti vladati na svom vlastitom teritoriju".

Rekao je da će se, ako zastave budu uklonjene, to shvatiti kao provokacija Velike Britanije.

"Već smo tražili of njih da ove otoke predaju Mauricijusu", rekao je. "Više je nego pravo vrijeme da predaju otoke i pokore se međunarodnom pravu".

Mauricijus tvrdi da je Britanija nezakonito okupirala otoke, što britanska vlada poriče i poručuje da će predati Chagos Mauricijusu kada otoci više ne budu potrebni iz sigurnosnih razloga.

Prošlo je pola stoljeća otkako je Britanija preuzela kontrolu nad otočjem Chagos od svoje tadašnje kolonije Mauricijusa i iselila više od 1000 stanovnika kako bi napravila mjesta za američku vojnu bazu.

'Zločin protiv čovječnosti'

Kao službeni razlog izleta vlade Mauricijusa navedeno je mapiranje grebena oko arhipelaga.

Osim znanstvenika, događaju je prisustvovala i skupina stanovnika Chagosa, koje je britanska vlada izbacila s otoka prije 50 godina.

Oni smatraju da je njihovo uklanjanje početkom 70-ih godina prošlog stoljeća bio zločin protiv čovječnosti.

"Mauricijus je obavijestio Ujedinjeno Kraljevstvo o svojim planovima za provođenje znanstvenog istraživanja u blizini otočja Chagos. Velika Britanija dijeli taj interes za zaštitu okoliša te je pružila jamstva Mauricijusu da neće ometati istraživanje", priopćili su prošloga tjedna iz britanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:59