VELIKA PROMJENA

Dogovor u Izraelu: Desni ortodoksni milijunaš i sekularni sin Židova iz Novog Sada ruše Netanyahua!

Čelnik stranke Yamina Naftali Bennett i Yair Lapid, šef stranke Yesh Atid, složili su se da se rotiraju na dužnosti premijera
Naftali Bennett, Yair Lapid i Benjamin Netanyahu
 Ronen Zvulun

Stranka Yesh Atid (Ima budućnosti), čelnika Yaira Lapida, uspjela je uz pomoć male arapske stranke Ra'am sastaviti koalicijsku vladu kratko prije isteka roka, te će Izrael nakon dugih pregovora dobiti novu vladu koja će okončati dugogodišnju vladavinu dosadašnjeg premijera Benjamina Netanyahua.

"Čelni čovjek Ra'ama, Mansur Abas, potpisao je dokument koji omogućava čelniku Yesh Atida, Yairu Lapidu, da izvijesti predsjednika Reuvena Rivlina da je uspio sastaviti vladu nakon sporazuma koje smo postigli", rekao je Lapidov glasnogovornik, navodeći da je sporazum postignut kratko prije isteka roka za formiranje vlade, čime se okončava Netanyahuova era.

Lapid, koji je do sada bio oporbeni čelnik, trebao je potporu jednostavne većine od ukupno 120 zastupnika u Izraelskom parlamentu Knessetu. Njegova koalicija uključit će i ekstremno desnu stranku Yamina. Naime, čelnik Yamine Naftali Bennett i Lapid složili su se da se rotiraju na dužnosti premijera, pa će premijer prve dvije godine biti Bennet, a potom će ga na tom mjestu zamijeniti Lapid, navode medijska izvješća.

Lapid će do tada obavljati dužnost ministra vanjskih poslova.

Izrael je tako večeras dobio novu vladu koju, nakon 12 godina, neće voditi Benjamin Netanyahu, lider desne stranke Likud, relativnog izbornog pobjednika. To je izazvalo provalu bijesa kod premijera, poznatog po nadimku Bibi. Jer, gubitkom vodećeg političkog položaja, neće moći promijeniti zakon kako bi dobio imunitet te će izgubiti kontrolu nad određenim imenovanjima unutar Ministarstva pravosuđa. Sudi mu se zbog kaznenih prijava za pronevjeru, primanje mita i zloupotrebu ovlasti, što on odbacuje. I u paničnom je strahu da ga čeka sudbina bivšeg premijera Ehuda Olmerta koji je završio u zatvoru. Stoga je u nedjelju upozorio da je "ljevičarska vlada opasna za Državu Izrael". Kako bi zaustavio moguće formiranje nove vlade, Likudovi odvjetnici pokušali su je potkopati tvrdeći da lider manje stranke ne može biti premijer jer je mandat dobio predsjednik veće, ali su to pravni savjetnici Reuvena Rivlina, izraelskog predsjednika, odbacili kao neutemeljeno.

Ponoć ili ponedjeljak

Rok za proglašenje dogovora bio je do ponoći, a izraelski dnevni list Haaretz u 22:54 objavio je da je dogovor postignut i da su Naftali Bennet i Yair Lapid postigli dogovor o formiranju vlade.

Podsjetimo, nakon četvrtih izbora u dvije godine Netanyahu nije uspio formirati vladu. Predsjednik Reuven Rivlin dao je nakon toga mandat Yairu Lapidu, lideru druge stranke po snazi u Knessetu. Prijelomnica se dogodila u nedjelju kad je Naftali Bennett, lider radikalno desne stranke Yamina, odlučio pristupiti Lapidovoj koaliciji. Netanyahu je pobjesnio. Kako i ne bi, ruši ga njegov bivši štićenik.

Bennett bi se nekako mogao usporediti s tajkunima koji su ušli u politiku. Riječ je o milijunašu koji se obogatio prodavši softversku tvrtku za borbu protiv prijevara, Cyota, američkoj tvrtki RSA za 145 milijuna dolara 2005. godine. Rođen je u Haifi, roditelji su mu Židovi koji su se doselili iz San Francisca, a dio mladosti je proveo u SAD-u dok su otac i majka ondje boravili na stručnom usavršavanju. Bio je pripadnik specijalnih postrojbi izraelske vojske koje su se borile u južnom Libanonu. Te 1996. godine njegovu su postrojbu prikliještile snage šijitskog pokreta Hezbolah i zatražila je vatrenu podršku kako bi se mogla povući. Uslijedila je topnička paljba koja nije bila precizna i poginula su 102 civila u selu Kafr Qana koji su se sklonili u bazu UN-ovih snaga. Međunarodna je reakcija bila burna, a tragedija je poznata kao "masakr u Qani".

Nakon završetka vojne službe Bennett je pokrenuo softversku kompaniju, studirao pravo i 1999. godine se preselio u SAD. Vratio se u Izrael i postao Netanyahuov savjetnik. Suradnja nije bila idealna i 2008. godine ga napušta, kako kažu poznavatelji, jer su se odnosi snažno pokvarili. Bennett zatim postaje čelnik pokreta za širenje naselja i politički zagovara pripajanje teritorija na Zapadnoj obali koje je Izrael okupirao nakon rata 1967. godine. U politiku na nacionalnoj razini vraća se 2013. godine i u vladama koje je vodio njegov bivši mentor bio je ministar obrane, obrazovanja i ekonomije. Predstavnik je religijske desnice, moderni ortodoksno religijski Židov kako ga tumači The Washington Post. Bit će prvi čelnik izraelske vlade iz religijske zajednice.

Spasio ga Wallenberg

Yair Lapid je dokaz da Izrael ne može bez Balkana. Njegov je otac rođen u Novom Sadu kao Tomislav Lampel, kojeg je s majkom spasio poznati švedski diplomat Raoul Wallenberg. On je nakon rata dopao sovjetskih šapa i nestao. Majka i sin Lampel su se 1948. godine iselili u Izrael gdje on postaje Yosef Lapid, novinar i ministar pravosuđa u vladi Ariela Sharona nakon izbora 2003. godine. Yair je također karijeru počeo kao novinar u tiskanim medijima, prešao je na televiziju i postao jedan od najpoželjnijih muškaraca u zemlji. U politiku ulazi 2012. godine i nakon izbora koalira s Netanyahuom kao ministar financija. Tijekom dvogodišnjeg mandata ulazi u sukob s ortodoksnom zajednicom jer dovodi u pitanje njihovu potrošnju javnog novca. Nakon sukoba s Netanyahuom u opoziciji je.

Lapid, sekularist, i Bennett, iz religijskih krugova, prvi zagovornik dvije države, a drugi oštar protivnik te politike. Ključno pitanje - koliko će dugo izdržati zajedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:01