PUTINOVA OSVETA

Događa se ono čega su se svi pribojavali? Jeziva otkrića na oslobođenim područjima oko Harkiva

Rusi su danas ciljali centre za opskrbu energijom, vodom, te tvornice i stambene zgrade

Pronađeni leševi u oslobođenim selima

 Regija Harkiv/

Nakon što su raketnim udarima ranije danas ponovno prekinute opskrbe električnom energijom i vodom u regiji Harkov, ruske snage nastavile su svoje granatiranje grada. Ovoga puta ovaj glavna meta njihovih granata jest rezidencijalna četvrt Nemjšljanski, napisao je na Telegramu Ihor Terekhov, gradonačelnik grada Harkova, a prenosi Guardian.

“Ovo je prvenstveno udar na gusto naseljeno naselje, u blizini nema vojne infrastrukture”, napisao je na Telegramu.

Današnji napadi uslijedili su nakon što je Rusija cijelu nedjelju navečer gađala infrastrukturne objekte u središnjoj i istočnoj Ukrajini kao odgovor na dramatičnu ukrajinsku protuofenzivu u pokrajini Harkov koja je preoblikovala rat i ostavila Moskvu uzdrmanu.

Terekhov je ove ciljane napade na regionalnu infrastrukturu nazvao "osvetom" Rusije za nedavni uspjeh Ukrajine na bojnom polju, dok je Volodimir Zelenski osudio "ruske teroriste" za nestanke struje. "Nikakvi vojni objekti nisu gađani. Cilj Rusa je lišiti ljude svjetla i topline", rekao je ukrajinski predsjednik u izjavi društvenim mrežama.

Prije nego što je danas počelo rusko granatiranje, spasioci su u regiji obnovili oko 80% struje i vode u regiji.

Rusija je inače u ponedjeljak izvela pet raketnih napada, više od 10 zračnih napada i više od 20 napada iz raketnih sustava na vojne i civilne ciljeve u Ukrajini, priopćio je Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine.

"Ruski okupatori nastavljaju svoju taktiku terora i zastrašivanja civilnog stanovništva Ukrajine. U nemogućnosti svoga odgovora na bojnom polju, ruske trupe ponovno su projektilima pogodile kritičnu infrastrukturu mirnih ukrajinskih gradova", rekli su dužnosnici na Facebook stranici Glavnog stožera.

Ruske snage gađale su "centre za opskrbu energijom, vodom, te tvornice i stambene zgrade" u gradu Harkivu na sjeveroistoku, Zaporožji na jugoistoku, kao i gradovima u Donjeckoj oblasti na istoku, rekli su ukrajinski dužnosnici.

Kako Ukrajinci vraćaju izgubljeni teritorij, tako otkrivaju sve više tragova kaosa koje su Rusi ostavili za sobom. Na nedavno vraćenim teritorijima Harkova, ukrajinske snage pronašle su tijela civila koji na sebi imaju jasne znakove mučenja, rekla je Inna Sovsun, članica ukrajinskog parlamenta – te dodala kako odjeci ratnih zločina podsjećaju na Buču.

Britanski Telegraph objavio je još u petak kako je policija u Harkovu ekshumirala dva tijela s jasnim znakovima mučenja u selu Hrakove. Ruski vojnici su, navodno, još prije nekoliko mjeseci natjerali lokalne muškarce da pokopaju tijela muškaraca koji su na sebi imali civilnu odjeću.

Obrambena obavještajna jedinica ukrajinskog ministarstva obrane tvrdi i da su ruski vojnici, dok su bježali iz Harkovske oblasti, počinili i masovne pljački.

Vojnici su, kažu ukrajinski obavještajci, u svoje automobile ukrcali “agregate, telefone i računala. Zabilježeni su i slučajevi pljački škola iz čijih su dvorana ukradene šipke i sportska oprema, tvrde ukrajinski dužnosnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:14