VRIJE U BOSNI

Dodik najavio zakon o ‘neprijateljima Republike Srpske‘, Predsjedništvo BiH: ‘Ugrožen je mir u regiji!‘

Dodik je kao neprijatelje RS odmah označio suce Ustavnog suda i dodao kako nikome neće dopustiti narušavanje prava tog entiteta

Milorad Dodik

 Antonio Balic/Cropix

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik najavio je u utorak kako će inicirati donošenje zakona kojim bi se uvelo označavanje "neprijatelja Republike Srpske".

Dodik je to najavio u trenutku kada entitetski parlament raspravlja o izmjenama kaznenog zakona kojima bi se uvela kriminalizacija klevete što je naišlo na žestoke kritike oporbe, novinarske zajednice i nevladinog sektora, ali i Europske unije te SAD-a i OESS-a.

"Da budu zapisani u povijesti kao neprijatelji srpskog naroda i Republike Srpske", izjavio je Dodik za lokalne medije iznenadivši sve novom inicijativom.

Pritom je kao neprijatelje RS odmah označio suce Ustavnog suda BiH i dodao kako nikome neće dopustiti narušavanje prava tog entiteta.

Nije pojasnio kakve kazne planira uvesti za one koji bi po novom zakonu bili proglašeni neprijateljima RS.

Dok je u parlamentu istodobno trajala rasprava o spornom zakonu o kriminalizaciji klevete koji je također predložio Dodik, oporbeni zastupnik Nebojša Vukanović kazao je kako bi ovo trebalo biti upozorenje svima da vlast u RS-u srlja u diktaturu.

"Ovo nije bilo ni u najcrnjim vremenima jednoumlja", kazao je Vukanović.

Parlamentarna većina koju kontrolira Dodik odbila je prihvatiti primjedbe na sadržaj zakonskih izmjena kojima planiraju kriminalizirati klevetu.

Predloženim bi izmjenama kleveta postala predmetom kaznenog progona uz propisane novčane kazne do tri tisuće eura.

Igor Crnadak, predsjednik kluba zastupnika Partije demokratskog progresa (PDP) kazao je kako se ovime od RS pravi "crna rupa u kojoj nitko neće smjeti pisnuti", a prva meta bit će mediji i novinari koji kritički pišu o vlasti.

Glasanje o spornim izmjenama kaznenog zakona najavljeno je za četvrtak.

Predsjedništvo BiH upozorava da je mir ugrožen, Cvijanović misli da nije

Predsjedništvo BiH u utorak je na izvanrednoj sjednici usvojilo zaključke kojima je konstatiralo kako vlasti Republike Srpske ugrožavaju temelje Daytonskog sporazuma a time i mir u zemlji i regiji zatraživši pri tom od međunarodne zajednice da na to reagira i poduzme mjere kojima bi se spriječila eskalacija krize.

Predsjedništvo BiH zasijedalo je na zahtjev bošnjačkog člana Denisa Bećirovića koji je i predložio zaključke a podržao ih je Željko Komšić, sadašnji predsjedatelj državnog vrha, dok ih je srpska članica Željka Cvijanović osporila.

Bećirović i Komšić procijenili su kako nastojanja vlasti RS predvođenih Miloradom Dodikom da potkopaju Ustavni sud BiH predstavljaju jasno kršenje ustava na što se mora reagirati kao što mora reagirati i pravosuđe jer su počinjena teška kaznena djela za koje zakon predviđa ozbiljne sankcije.

"Zbog očevidnog ugrožavanja Daytonskog sporazumna nužno je snažno i pravodobno djelovanje Ureda visokog predstavnika (OHR) s ciljem zaštite mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Predstavnici međunarodne zajednice, primarno države svjedoci Mirovnog sporazuma, a posebno predstavnici Europske unije, trebaju prestati tolerirati antidejtonsku i protuustavnu politiku tijela vlasti entiteta RS", stoji u zaključcima uz upozorenje kako pasivnost međunarodne zajednice samo potiče nastavak separatističkog djelovanja vlasti u Banjoj Luci.

Pozvali su stoga na hitno uvođenje sankcija onima koji ruše ustavni poredak a Srbiju i Hrvatsku kao potpisnice Daytonskog sporazuma "da poštuju princip suverene jednakosti država i princip neintervencije u unutarnja i vanjska pitanja drugih država te da preuzete međunarodne obveze izvršavaju u dobroj vjeri".

Cvijanović koja je glasala protiv zaključaka najavila je kako će pred parlamentom RS pokrenuti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa da bi se spriječilo njihovo stupanje na snagu. To će se dogoditi ukoliko dvotrećinska većina zastupnika u entitetskom parlamentu podupre njeno protivljenje zaključcima Predsjedništva.

Cvijanović smatra da parlament RS donošenjem zakona kojim je zabranio provedbu presuda Ustavnog suda BiH i kojega je poništio visoki predstavnik Christian Schmidt nije narušio ustav "nego je ukazao na devijacije u njegovoj provedbi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:10