INTERVJU ZA GUARDIAN

Dodik najavio sastanak s Putinom: ‘On nema zahtjeva, samo kaže ‘u vezi čega vam mogu pomoći?‘

‘Nisam ravnodušan, ali nisam izabran da budem kukavica‘, rekao je Dodik o negodovanju Londona, Washingtona, Berlina i Bruxellesa

Milorad Dodik

 Cropix

Čelnik bosanskih Srba, Milorad Dodik, kojeg optužuju da provocira rat svojom idejom o raspadu BiH, u intervjuu za Guardian najavio skorašnji sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekavši da: 'Nije izabran da budem kukavica'.

Srpski član tročlanog predsjedništva države naglasio je da njegovi planovi ne moraju dovesti do kraja BiH i da ga u njegovim namjerama neće spriječiti negodovanja Londona, Washingtona, Berlina i Bruxellesa.

Sankcije i financijski rezovi, kaže, samo bi ga natjerali da prihvati ponude o ulaganjima iz Kine.

- Kad odem kod Putina, nema zahtjeva. On samo kaže, 'U vezi čega vam ja mogu pomoći?'. O čemu god da sam razgovarao s njim, nikad nisam bio prevaren. Ne znam na čemu drugom temeljiti povjerenje, ako ne na tome - kazao je Dodik za Guardian te dodao da mu je isto vezano uz pomoć poručio i kineski predsjednik Xi Jinping.

Dodik, ključna figura u bosanskoj politici već 30 godina, koji je nekada bio miljenik Zapada, posljednjih je tjedana naširoko osuđivan zbog svoje namjere o povlačenju Srba iz državnih institucija i vraćanju ovlasti Republici Srpskoj u područjima za koja ovlasti ima država te o ponovnom formiranju vojske Republike Srpske.

Prijedlog je u izvješću UN-u uspoređen s 'odcjepljenjem' i nazvan je opasnim rizikom za Daytonski mirovni sporazum iz 1995. godine, kojim je uspostavljena Bosna i Hercegovina.

Dodik je za Guardian rekao kako i dalje vjeruje u Dayton, ali da ga je uzurpirao 'neizabrani stranac' koji je nametnuo 140-ak zakona preko pozicije visokog predstavnika, bez demokratskog mandata.

- Sva s**nja ovdje su napravila četiri neizabrana stranca. Visoki predstavnici i tri suca imenovana od strane Europskog suda za ljudska prava djeluju kao koordinirani zločinački pothvat protiv ustavnog uređenja - istaknuo je.

Nedavno je rekao Gabrielu Escobaru, posebnom američkom izaslaniku za zapadni Balkan, da ga 'boli briga' za njegovu prijetnju, kao ni da ga sugestije iz Njemačke o financijskim sankcijama ne bi odvratile od njegovih planova.

- Naravno, nisam ravnodušan, ali nisam izabran da budem kukavica - rekao je Dodik, prenosi Guardian.

Prema Dodikovoj najavi, parlament Republike Srpske bi između 8. i 10. prosinca trebao razmatrati prijedlog kojim bi to tijelo praktično stavilo izvan snage brojne zakone donesene u parlamentu BiH i odluke visokih predstavnika međunarodne zajednice te bi time doveli u pitanje funkcioniranje nekih od središnjih državnih institucija poput oružanih snaga, carinske uprave i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV), zaduženog za imenovanje sudaca i tužitelja u BiH.

Istodobno bi bio ostavljen rok od šest mjeseci u kojemu bi parlament RS donio nove zakone kojima bi sve te ovlasti prenio na entitetsku razinu pa bi RS time de facto istupila iz ustavno-pravnog poretka BiH.

Sve su to planovi koje je osmislio Dodik, no sada odgovornost za njihovu provedbu pokušava podijeliti s Narodnom skupštinom RS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 01:08