PREGOVORI U NEUMU

Dodik: ‘Bošnjaci su krivi za neuspjeh!‘; Komšić: ‘ Izetbegović je dosljedan, a HDZ BiH se radikalizira‘

Komšić i Dodik ponovo su na potpuno suprotstavljenim pozicijama kada su komentirali izostanak dogovora o izbornoj reformi

Milorad Dodik i Željko Komšić

 Elvis Barukcic/AFP

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić pohvalio je u nedjelju bošnjačke političke stranke zbog "čvrstog odnosa" prema zahtjevima hrvatskih stranaka za izmjene izbornog zakona dok je njegov kolega u državnom vrhu Milorad Dodik bošnjačke stranke okrivio za neuspjeh pregovora u Neumu.

Komšić i Dodik ponovo su bili na potpuno suprotstavljenim pozicijama kada su komentirali izostanak dogovora o izbornoj reformi na trodnevnim pregovorima koji su završili u nedjelju.

Dogovor nije postignut jer se stranke koje okupljaju bošnjačko biračko tijelo i hrvatske stranke nisu mogle usuglasiti o modelu izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH kao i o načinu biranja zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH i ovlastima koje bi to tijelo ubuduće trebalo imati.

Komšić na pregovorima nije sudjelovao uz obrazloženje kako je prije izborne reforme potrebno prekinuti blokadu rada tijela vlasti BiH koju provode dužnosnici iz reda bosanskih Srba. U prvom je reagiranju nakon što je objavljen neuspjeh pregovora ipak pohvalio suglasje među bošnjačkim vladajućim i oporbenim strankama u odnosu na zahtjeve HDZ BiH i njegovih partnera iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Komšić: Izetbegović dosljedan i principijelan

Za Komšića je logično da se najprije postigne dogovor o reduciranju ovlasti entitetskog Doma naroda a da se tek nakon toga dogovara novi model biranja članova Predsjedništva BiH a kazao je kako je takvo stajalište ranije usuglašeno između Stranke demokratske akcije (SDA) i oporbe.

"Primjetno je da je (Bakir) Izetbegović ostao dosljedan i principijelan", kazao je Komšić za sarajevsku televiziju Hayat.

Dodao je kako sada očekuje još radikalniju nastup HDZ BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Dodik je pak neuspjeh pregovora vođenih u Neumu interpretirao kao dokaz tvrdnjama da je u BiH na djelu pokušaj Bošnjaka da svoju volju nametnu Hrvatima. Ustvrdio je kako je izvjesno da će Bošnjaci ponovo pokušati nametnuti Hrvatima Komšića kao člana Predsjedništva BiH budu li izbori u listopadu održani po postojećim pravilima.

"Oni to nastavljaju neskriveno provodeći politiku te majorizacije, političkog minimiziranja političkih predstavnika Hrvata. To sigurno ne može dati dobru atmosferu ni dobar uspjeh u samoj BiH", kazao je Dodik, dodajući kako je problem koji ima jedan konstitutivni narod ujedno i problem za sva tri konstitutivna naroda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:35