NOVI PUTINOV IZAZOV

Do grla je u ratu, no počele su pripreme za ‘24.: ‘A što može prikazati kao pobjedu u Ukrajini?‘

Unutarnji politički blok predsjedničke administracije već održava sastanke o izbornoj kampanji 2024.

Vladimir Putin

 Afp/ilustracija/

Iako je Rusija do grla u ukrajinskom ratu, Vladimir Putin počeo je pripreme za predsjedničke izbore u ožujku 2024. godine. Unutarnji politički blok predsjedničke administracije već održava sastanke o izbornoj kampanji 2024., a u njima sudjeluju dužnosnici i politički tehnolozi koji surađuju s Kremljom, doznao je nezavisni portal Meduza od dva izvora bliska predsjedničkoj administraciji (AP) Ruske Federacije.

Prema njima, zasad se u Kremlju bave samo najopćenitijim obrisima nadolazećih izbora, ali već je jasno da će "kampanja biti podređena Vladimiru Putinu". Jedan od sugovornika Meduze dodao je ono što se ionako zna: "Nema govora o drugim kandidatima iz vladajućih krugova".

Putin je 2018., s lakoćom osvojio četvrti predsjednički mandat. Najprije se riješio jedinog potencijalnog konkurenta, Alekseja Navaljnog, kojem je zabranjena kandidatura jer je proglašen neregularnim kandidatom zbog sudske presude koju su mu ionako smjestile vlasti. U međuvremenu, Navaljni je osuđen na deset godina robije, i tako ponovno spriječen da se kandidira. Prema ruskim zakonima, ovo je morao biti posljednji Putinov mandat, ali, gle čuda, u proljeće 2020., Duma je izglasala izmjene Ustava, kojima su mu omogućena još dva mandata, pa ako ga posluže zdravlje, vojska i FSB, moći će voditi Rusiju do 2036., kada će imati 84 godine.

image

Vladimir Putin

Takuro Yabe/Afp

Na nadolazećim izborima, Putinovi sparing-partneri bit će predstavnici parlamentarnih stranaka, što znači, politička sitnež koja će nastupiti reda radi. Neće biti liberalnih kandidata kao na prošlim izborima 2018., kada su ionako loše prošli - Grigorij Javlinski, dobio je 1,05% glasova, a TV voditeljica Ksenija Sobčak - 1,68%. Ona se sasvim sigurno više neće kandidirati jer je prošli tjedan pobjegla iz Rusije, kako bi izbjegla hapšenje.

Ideološka strategija kampanje

Drugi sugovornik Meduze blizak predsjedničkoj administraciji ispričao je da se Kremlj obično počinje pripremati za predsjedničke izbore oko godinu i pol prije dana predsjedničkih izbora koji se tradicionalno održavaju svakih šest godina, druge nedjelje u ožujku. Najprije predsjednička administracija utvrđuje same obrise kampanje, a zatim odabire političke tehnologe koji će biti odgovorni za glasovanje u regijama. Nakon toga, nekoliko mjeseci prije glasovanja, u regijama se grade "mobilizacijske mreže", odnosno odlučuje tko će i kako "mobilizirati" državne službenike i druge birače lojalne vlasti. Otprilike u isto vrijeme utvrđuje se konačna ideološka strategija kampanje.

Zasad čak niti opći sadržaj ove strategije nije sasvim jasan. Meduzini sugovornici objasnili su da je jedino što je trenutačno jasno da će se Putinova sljedeća kampanja graditi oko "antizapadnih" narativa. On će, kao i obično, govoriti o "povratku veličine Rusije, borbi protiv Zapada i multipolarnog svijeta", usprkos tome što unutarpolitički blok predsjedničke administracije misli da potražnja za takvom retorikom nije velika jer to nije ono što brine birače, nego je zanimljivo isključivo predsjedniku."

Osim toga, trenutačno se Kremlj nada da će rat s Ukrajinom završiti prije predsjedničkih izbora, ali to uopće nije sigurno, a i otvaraju se pitanja, što će se proglasiti pobjedom u ratu? Na izbore se mora izaći s postignućima, recimo barem s nekim pripojenim teritorijima, a još uvijek nije jasno koji će to biti teritoriji jer rat nije gotov.

image
Alexander Nemenov/Afp

Unatoč tome, Kremlj želi postići rekordne Putinove rezultate na predstojećim izborima. "Potpora mora biti potpuna. Uključujući i demonstraciju popularnosti predsjednika Zapadu", glasi kremaljska strategija. Na predsjedničkim izborima 2018. odaziv je bio 67,54%, a Putin je prema službenim podacima osvojio 76,69% ​​glasova. Nedavno je gotovo 100% glasalo za "pripajanje Rusiji" ukrajinskih teritorija na "referendumima".

S druge strane, jedan od političkih stratega koji surađuje s Kremljom u razgovoru za Meduzu priznao je da bi najlogičnija opcija bila da se izbori uopće ne održe 2024., nego da se uvede izvanredno stanje u čitavoj Rusiji i odgodi glasovanje. Naime, do 2024. godine u potpunosti će se osjetiti ekonomske posljedice sankcija i izolacije, međutim, takav scenarij je teško moguć. Razlog je jednostavan, a glasi: "Vladimir Putin voli vidjeti rezultate podrške naroda", tvrdi izvor iz Kremlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 08:22