POMAŽE IZBJEGLICAMA

‘Djevojčica u crvenom kaputiću‘ je odrasla i sad je ‘djevojka u žutom prsluku‘. I dalje je simbol nade...

Oliwia Dabrowska koja je s četiri godine glumila u Schindlerovoj listi, sada pomaže izbjeglicama na ukrajinsko-poljskoj granici

Oliwia Dabrowska

 Profimedia/Instagram

'Djevojčica u crvenom kaputiću' iz filma 'Schindlerova lista' je odrasla i postala 'djevojka u žutom prsluku'. Naime, baš kao i u poznatom filmu, Oliwia Dabrowska je i dalje simbol nade jer ova Poljakinja sada pomaže ukrajinskim izbjeglicama na ukrajinsko-poljskoj granici.

Oliwia, koja je kao četverogodišnjakinja glumila u filmu Stevena Spielberga danas ima 32 godine i radi kao copywriter u Poljskoj, no posljednje tjedne provodi na granici gdje pomaže onima koji bježe od ruske agresije.

'Ne mogu vam opisati sve što sam ovdje vidjela jer ne pronalazim prave riječi. Ne možete ni zamisliti košmar u očima ovih ljudi', napisala je u objavi na Instagramu.

Prvu objavu s granice napisala je 13. ožujka nakon što je Rusija granatirala grad Javoriv u Ukrajini, samo 20 km udaljen od poljske granice.

'To je tako blizu! Bojim se, no to me samo još više motivira da pomažem izbjeglicama', napisala je i dodala kako joj je posebno teško vidjeti malu djecu koja su morala napustiti svoje domove te da zbog toga 'jedva suzdržava suze'.

5. travnja je objavila broj računa na koji se mogu vršiti uplate za pomoć ukrajinskim izbjeglicama.

'Ovu humanitarnu akciju sam nazvala #HopeForUkraine jer je u ovome trenutku nada ono što nam najviše treba.'

U Spielbergovom remekdjelu o Holokaustu, Dabrowska nije bila tek mrlja boje na crno-bijeloj podlozi. Ona je bila simbol nade buduće generacije, kao o simbol židovske krvi koju su prolili nacisti.

'To je bilo očito kao malena djevojčica u crvenom kaputiću. No ipak, ništa nije učinjeno da se bombardiraju njemačke željezničke pruge', kazao je redatelj Spielberg. 'Nije ništa učinjeno da bi se zaustavilo uništenje europskih Židova. I to je bila poruka te jedine scene u boji.'

Smrt njezinog lika u filmu je jako važan trenutak za člana nacističke stranke Oskara Schindlera koji otada počinje jako puno riskirati kako bi zaštitio Židove u poljskom gradu Krakovu. Film se temelji na istinitim događajima i osvojio je čak sedam Oscara, uključujući i onoga za najbolji film.

Kako je Dabrowska rekla The Timesu 2013. godine, dugo se borila s nasljeđem filma. Iako je Spielbergu obećala da će film pogledati tek kad napuni 18 godina, pogledala ga je s 11 i zbog toga kasnije imala traume. No onda je, kaže, shvatila da je bila dio nečega na što može biti jako ponosna. 'Ipak, Spielberg je bio u pravu - trebala sam pogledati film tek u odrasloj dobi.'

Sada Dabrowska poziva na zajedničku akciju.

'Ovo sve nije moje osobno postignuće, već smo sve napravili u suradnji s velikom grupom ljudi koje sam ja samo dio - iako ja koordiniram neke akcije, ja sam samo kotačić u mašini i drago mi je da nas ima tako puno', napisala je na Instagramu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:21