OVO NIJE PRVI SLUČAJ

Dječak primio lijek za Covid, preko noći se pojavila bizarna nuspojava: Pogledajte mu boju očiju!

Nakon završenog tretmana lijekom, dječaku je učinjen oftalmološki pregled koji je pokazao da je s vidom sve u redu

Dječaku se promijenila boja očiju

 Chulaborn Royal Academy

Dječak star šest mjeseci dobio je bizarnu reakciju na antivirusni lijek protiv Covida. Naime, njegove tamnosmeđe oči postale su svijetlo plave, piše Daily Mail.

Dijete iz Tajlanda primilo je lijek favipiravir koji se obično koristi za liječenje gripe i ebole. Taj se lijek tijekom pandemije u dijelovima Azije i Europe koristio kao terapija za Covid, ali nikada nije odobren u SAD-u.

Liječnici u Bangkoku koji su tretirali mališana rekli su da je lijek favipiravir oslobodio fluorescentnu kemikaliju koja se nakupila u rožnicama dječaka.

Do promjene boje očiju došlo je u roku od 18 sati nakon tretmana, ali pet dana nakon prestanka uzimanja lijeka opet su poprimile svoju uobičajenu boju.

Inače, u Tajlandu je favipiravir glavni lijek koji se daje djeci zaraženoj virusom SARS-CoV-2.

Najčešće nuspojave liječenja su povećanje mokraćne kiseline u tijelu, proljev i snižen broj bijelih krvnih zrnaca, koji čine oko 20 posto nuspojava.

Lijek favipiravir je odobren za korištenje u Japanu, Rusiji, Ukrajini, Uzbekistanu, Moldaviji i Kazahstanu, a u Italiji je od 2020. odobren za uporabu u hitnim slučajevima.

U SAD-u je ispitivanje lijeka počelo u travnju 2020. na maloj grupi od 50 ljudi u Brigham and Women‘s Hospital, Općoj bolnici Massachusetts i na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Massachusetts. Ali Uprava za hranu i lijekove (FDA) tek treba odobriti favipiravir u SAD-u.

Izvješće o dječaku s Tajlanda objavljeno je u travnju 2023., no nije poznat točan datum kad su se nuspojave pojavile.

Prvog dana dječak je primio 82 miligrama, a 18 sati kasnije majka je primijetila promjenu boje očiju.

‘Pojava plavičaste boje nije zamijećena na drugim područjima kao što su koža, nokti ili sluznica ustiju i nosa. Simptomi su se popravili nakon tri dana terapije favipiravirom‘, napisali su znanstvenici u studiji objavljenoj u časopisu Frontiers in Pediatrics.

Nakon završenog tretmana lijekom, dječaku je učinjen oftalmološki pregled koji je pokazao da je s vidom sve u redu.

‘Pacijent je mogao fiksirati i pratiti svjetlo u svim smjerovima‘, stoji u studiji.

Znanstvenici su napisali da ova fluorescencija ‘može biti posljedica lijeka, njegovih metabolita ili dodatnih komponenti tablete kao što su titanijev dioksid i žuti željezov oksid.‘

Na oči može utjecati više lijekova, uključujući nesteroidne protuupalne lijekove, lijekove za razrjeđivanje krvi i antihistaminike.

Skupina lijekova koji se nazivaju prostaglandini, a koriste se za liječenje glaukoma, imaju nuspojavu pri kojoj šarenice potamne, a ta promjena može biti trajna.

Liječnici su također otkrili da je rožnica bila prozirna, bez plavičaste nijanse, a plavi pigmentni talog nije primijećen niti na leći oka.

Dječak s Tajlanda je najmlađi pacijent koji je liječen favipiravirom, no on nije prvi koji je doživio ovako bizarnu nuspojavu.

U studiji iz 2021. opisuje se slučaj 20-godišnjaka iz Indije kojemu se boja očiju promijenila na isti način.

Drugog dana nakon što je primio favipiravir, muškarac je primijetio da su mu oči postale plave, a prirodna smeđa boja očiju vratila mu se kad je liječenje završeno.

‘Pretpostavili smo da bi plavičasta nijansa rožnice mogla biti povezana s favipiravirom i savjetovali pacijentu da odmah prestane koristiti lijek. Već sljedeći dan, nakon prestanka uzimanja favipiravira, pacijentove rožnice poprimile su normalnu boju‘, stoji u znanstvenom radu koji je objavio tim iz Medicine Healthway Hospitals u Indiji.

Prije muškarca iz Indije, nije zabilježen niti jedan slučaj ovakve promjene boje očiju uslijed uzimanja favipiravira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:50