ZAOŠTRENI ODNOS

Disfunkcionalna veza u samom vrhu EU-a: Već se neko vrijeme izbjegavaju, sve je krenulo nakon neobične afere

Von der Leyen i Michel dijele neke biografske sličnosti. Oboje dolaze iz političkih obitelji, no osobnosti su im potpuno različite

Ursula von der Leyen i Charles Michel

 Kenzo Tribouillard/Afp

U srcu Europske unije odnosi između glavnih čelnika nisu nimalo srdačni.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel jedva održavaju komunikaciju, izbjegavaju se do te mjere da osoblje nastoji izbjegavati preklapanja u njihovim planovima puta. Takav zaoštreni odnos stvara napetosti ne samo u zakonodavnom i političkom programu EU, nego i u diplomatskim krugovima, saznao je Politico. Rivalstvo između Komisije i Vijeća dugo je predstavljalo izazov zbog same institucionalne podjele odgovornosti.

Donositelji odluka

Komisija ima izvršnu vlast i sposobnost da predlaže zakone, a Von der Leyen je u središtu svake inicijative EU. Vijeće je, pak, mjesto gdje čelnici država i vlada od prijedloga Komisije stvaraju zakone. Michel je poput koordinatora koji mora moderirati raspravu između stvarnih donositelja odluka. Dvije uloge preklapaju se često u područjima odgovornosti te je stalna komunikacija među dvoje čelnika bitna. I dok su njihovi prethodnici, Jean-Claude Juncker i Donald Tusk, neprestano držali sastanke, susreti između Von der Leyen i Michela gotovo i ne postoje. Tijekom godina Juncker i Tusk redovito su se sastajali prije Euro Summita s predsjednicima Europske središnje banke i Euroskupine, neformalnog tijela ministara financija iz eurozone. Međutim, od 2019. okupljanja više nije bilo - čak i kad su ekonomske poteškoće u bloku rasle. Sve se ponavlja i sada, kada oboje trebaju putovati na summit G20 na Baliju, a pritom se aktivno trude ne imati zajednička pojavljivanja u javnosti.

Von der Leyen i Michel dijele neke biografske sličnosti. Oboje dolaze iz političkih obitelji, oboje su izgradili impresivne karijere - Von der Leyen kao ministrica obrane u vladi bivše kancelarke Angele Merkel, a Michel kao bivši belgijski premijer. No, jako su različiti u smislu osobnosti. Von der Leyen je sklona kontroli i organizaciji, dok se za Michela priča da je umjetnički tip koji voli poeziju.

Prema riječima dužnosnika s kojima je razgovarao Politico, njihovo suobitavanje počelo je mirno, iako ‘‘s manjim zastojima‘‘. Nakon toga, sastanci su postajali rjeđi, a stvari su se potpuno raspale u travnju 2021., nakon što su otputovali u Tursku na sastanak s Recepom Tayyipom Erdoğanom. Von der Leyen je povrijeđena onim što je nazvala ‘‘seksističkim‘‘ incidentom, u kojem Michel grabi jedini stolac pokraj turskog predsjednika te ostavlja Von der Leyen da sjedi na kauču preko puta. Incident zabilježen na kamerama te nazvan Sofagate postao je viralan.

Oboje su krivi

Nakon njega stvari više nikada nisu bile iste. Zajednički ručkovi i sastanci počeli su se otkazivati. Dužnosnici Komisije tvrde da se njih dvoje sastaju ‘‘gotovo‘‘ svaki tjedan na forumima, ali ne više i na osobnim sastancima. Dio osoblja se požalio da mora "tražiti informacije poput novinara". Komisija ne informira Michela o svojim nadolazećim prijedlozima, iako će za te inicijative trebati potporu vlada, saznao je Politico od osoblja Vijeća.

Napetosti se prelijevaju u javnost. Ovoga tjedna Michel je u pismu osudio Von der Leyen jer nije iznijela prijedlog o ograničenju cijena prirodnog plina. Šef kabineta Von der Leyen je tijekom pandemije izbjegavao koristiti zgradu Vijeća kako bi se sastao s kolegom iz američke administracije, već bi se s njime sastajao u glavnom stožeru NATO-a, preko puta.

U vanjskim odnosima, iako Michel službeno predstavlja EU na vanjskim događajima, on kaska za Von der Leyen, koja se pokazala istaknutijom čelnicom. Viđeno je to tijekom suradnje s američkom administracijom u području sankcija prema Rusiji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:42