HOROR

DIJABOLIČNI LJUBAVNICI: U AKCIJI 'ANĐELI I DEMONI' UHIĆENI DR. SMRT I MEDICINSKA SESTRA Ubili su njezina muža, svekrvu i četiri pacijenta

 Reuters, Facebook

“Ako želiš, ubit ću i djecu!” “Ne. Djecu ne.” Od svih policijski prisluškivanih razgovora dvoje ljubavnika taj je vjerojatno najjeziviji iako je imao relativan happy end: djeca su ostala živa, s majkom u tamnici i ocem u grobu. Njen sugovornik je sebi umislio da je Bog, a ona je njemu bila kadra kao žrtvu prinijeti i živote svoje djece.

Smrtno zaljubljeni

Govorili bismo o medicinskom slučaju da mu poprište nije bila medicinska ustanova, bolnica u Saronnu gdje je, kao viceprimarius anestetičar, radio dr. Leonardo Cazzaniga (60), a s njime i sestra Laura Taroni (40) koja se u doktora zaljubila smrtno, u doslovnom smislu riječi.

Da bi istražili nekoliko sumnjivih smrti u bolnici u Saronnu, karabinijeri su dvoje ljubavnika pratili i snimali pune dvije godine, podvalivši im mikrofone i u automobil, u sklopu operacije “Anđeli i demoni” (pri čemu su kao “plavi” odnosno “crveni anđeo” klasificirana njezina djeca). Tako su snimili i još halucinantniji razgovor između bolničarke i “plavog anđela”, njezina sina (11). Tema razgovora je, naravno, hipotetična, ali ima elemenata da sledi krv. Veli anđelčić: “A onda ćemo likvidirati baku Mariju”. I kasnije kaže mami: “Nemaš pojma koliko su genijalni naši zločinački umovi kada se spoje!” “Nije jednostavno ubiti baku i tetu Gabrielu”, odgojno djeluje mama, objašnjavajući sinčiću da je još premali. “Osim ako ne prerežeš kočnice na tetinu autu... Izliješ joj ulje iz kočnica...” Pa nešto kasnije: “I kako bi onda? Ne možeš učiniti da nestanu. Nije jednostavno, debele su. Po biološko smeće nam dolaze samo jednom tjedno. Nemamo više ni svinje”. Naime, mama je vodila i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

Prestao bi patiti

U Švedskoj bi već i taj razgovor bio dovoljan za oduzimanje djece. Istražitelji u Saronnu smatraju da imaju mnogo ozbiljnije dokaze, zbog kojih je uhićeno čak 14 osoba, onih koje su morali paziti ili barem uočiti da je anestetičar prekoračio ovlasti. Oboje ljubavnika su optuženi za smrt njezina supruga 2013. Po optužbi, u dogovoru ga je likvidirao dr. Cazzaniga primjenjujući “Cazzanigin protokol” za terminalne bolesnike. Taj je protokol - posve nezakonit, ali ne posve neuobičajen u talijanskim bolnicama - sadržavao letalne doze prvo morfija, pa klorpromazina, midazolama, propofola i promazina. Tako bi pacijent prvo obamro, pa umro načisto. “Prestao se patiti”, kako se narodski kaže. Optužba smatra da ima dokaze da je dr. Cazzaniga tako likvidirao još četvero pacijenata, redom terminalnih bolesnika. Postoji sumnja za još nekoliko, ali i mogućnost da su umrli naprosto zbog kritičnog stanja. Među njima je i ljubavničina svekrva.

Koktel lijekova

Treba reći da anestetičar ni u jednom slučaju nije imao ekonomskog probitka. “Za te ljude ja sam Bog”, rekao je Dr. Smrt u jednome od razgovora. Je li ga opio delirij svemoći ili je preširoko shvatio dužnost sućuti? U svakom slučaju, pošto je premješten po prijavi ine bolničarke, podnesene u lipnju 2014, s ljubavnicom je raspravljao: “Ako utvrde da sam provodio eutanaziju, nisam jedini...” A ona mu je odrezala: “Eutanazija je nešto drugo, potpišeš da hoćeš i daju ti koktel lijekova...” A oni nisu mogli ni disati”. Podrazumijeva se: kamoli potpisati. “Onda je namjerno ubojstvo, mogli bi me optužiti”, rekao je liječnik, pokazujući da je svjestan što je činio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 23:59