TRUMPOVI POSLJEDNJI DANI

Demokrati odlučni u želji da opozovu Trumpa, ali Biden nije siguran je li to najpamentnije

Opoziv Trumpa bi mogao izazvati probleme s koracima koji su nužni u Senatu za potvrdu Bidenova kabineta
 Jim Watson/AFP

Nakon republikanskih senatora Bena Sassea i Lise Murkowski, senator Pat Toomey ocijenio je u nedjelju na CNN-u da bi ostavka američkog predsjednika Donalda Trumpa bila "najbolje rješenje", prenosi AFP. Nakon predsjedničkih izbora 3. studenoga, na kojima je izgubio, Donalda Trumpa je "zahvatila neka vrsta ludila, napravio je stvari potpuno nezamislive i neoprostive", dodao je Toomey.

"Najbolja stvar za jedinstvo zemlje bila bi njegova ostavka", rekao je za ABC Alan Kitzinger, prvi republikanac koji je u četvrtak pozvao da se predsjednika proglasi "nesposobnim" za obnašanje dužnosti.

Nema novca za Hawleyja

Najveći svjetski hotelski lanac Marriott International Inc. i Blue Cross Blue Shield (BCBSA), federacija 36 neovisnih tvrtki koje pružaju zdravstvenu zaštitu za svakog trećeg Amerikanca, priopćili su u nedjelju da će obustaviti donacije američkim zastupnicima koji su glasali protiv pobjede Joea Bidena. Nekako bi se republikanci i snašli bez Marriotta, ali financijski gigant J.P. Morgan najavio je da će na šest mjeseci obustaviti sve političke donacije. Između redaka se može pročitati - onima koji su podržali Trumpa. Citi je otkrio da su Joshu Hawleyju, koji je pokrenuo ideju da se ne potvrdi Bidenova pobjeda, u kampanji donirali 1000 dolara te izvijestio javnost da ubuduće neće podržavati kandidate koji se protive vladavini prava.

Dr. Bryan Garsten, profesor političkih znanosti s Yalea, objavio je u The New York Timesu tekst naslova: "Opozovite i osudite Trumpa. Kongres mora braniti sam sebe". I demokrati idu u tom smjeru. Agencije navode da se već u ponedjeljak, dakle jučer, pripremalo glasanje o rezoluciji kojom bi se od potpredsjednika Mikea Pencea tražilo da aktivira 25. amandman za smjenu predsjednika Trumpa. Nancy Pelosi, predsjednica Kongresa, objavila je da "ako ne dobijemo odgovor od Pencea u roku od 14 sati, drugi put pokrenut ćemo postupak opoziva. U ime zaštite našeg Ustava i naše demokracije, poduzet ćemo hitne korake jer ovaj predsjednik predstavlja neposrednu prijetnju za oboje", zaključila je Pelosi.

Bez 25. amandmana

No, glavni je problem vrijeme. Pence je već najavio da neće pokretati 25. amandman (cijeli kabinet potpisuje izjavu da je predsjednik nesposoban obavljati dužnosti), što znači da će demokrati u utorak pokrenuti proceduru. No, ona bi, ako do nje stvarno dođe, mogla izazvati probleme s koracima koji su nužni u Senatu za potvrdu Bidenova kabineta te za prihvaćanje njegovih prvih političkih poteza.

Osim toga, u Kongresu i dalje postoji skupina republikanaca koji smatraju da bi opoziv predsjednika u posljednjim danima mandata dodatno polarizirao zemlju. Ako se u Zastupničkom domu i donese odluka o opozivu, ona zatim mora biti potvrđena u Senatu koji ne zasjeda do 19. siječnja. Dan prije Bidenove inauguracije. Koji je i sam izrazio zabrinutost da mu pretjerano fokusiranje na opoziv Donalda Trumpa moglo izazvati probleme u preuzimanju vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:30