IZBORNI ZAKON

Demokrati i republikanci počeli žestoku borbu oko izmjene izbornih pravila u SAD-u

Zastupnički dom glasat će te vjerojatno već ovaj tjedan potvrditi opsežnu reformu izbornog sustava, piše Reuters
Joe Biden
 Jim Watson/AFP

Vlada američkog predsjednika Joea Bidena u ponedjeljak je podržala inicijativu demokrata za izmjenom izbornih pravila i kongresnih okruga, čime je krenula politička bitka koja će obilježiti Washington u narednim godinama.

SAD-u prijeti „napad bez presedana na demokraciju, nikad ranije viđen pokušaj ignoriranja, potkopavanja i poništavanja volje naroda, a diljem zemlje upravo se ponovno odvija agresivan napad na glasačka prava “, priopćio je Bidenov ured za upravu i proračun.

Zastupnički dom glasat će te vjerojatno već ovaj tjedan potvrditi opsežnu reformu izbornog sustava, piše Reuters.

Bidenovi demokrati imaju većinu u donjem domu američkog Kongresa, no mjera će teško proći i u Senatu gdje joj je potrebna podrška svih 50 demokrata i 10 republikanaca.

Republikanci pak smatraju da se tim zakonom oduzimaju prava saveznim državama i omogućuju izborne prijevare.

Demokrati žele povećati pristup biralištima putem ranog glasanja, dopisnim glasanjem i drugim mjerama koje su se proširile tijekom pandemije koronavirusa.

Republikanci se tome protive i zagovaraju suprotno. Bivši republikanski predsjednik Donald Trump je u nedjelju, u svom prvom govoru od poraza na izborima 3. studenoga, predložio ograničavanje glasanja odsutnih birača te skraćivanje perioda za glasanje.

Biden je Trumpa pobijedio za 7 milijuna glasova, a demokrati imaju veće članstvo od republikanaca.

Trump nije nikad priznao svoj poraz na izborima, tvrdeći da je prevaren, zbog čega su njegovi pobornici 6. siječnja nasilno pokušali spriječiti potvrdu Bidenove pobjede u Kongresu

Nekoliko desetaka republikanskih zastupnika od tada je predložilo mjere kojima bi se ograničilo glasanje diljem zemlje. U Georgiji je predložena zabrana ranog glasanja nedjeljama, kao i kutija za ostavljanje dopisnih glasova.

Kritičari tvrde da bi se time ograničio broj crnačkih glasova u afroameričkim crkvama, u sklopu tradicionalnog programa „Duše na birališta“, piše Reuters.

Borba između dvije stranke vodi se i oko nadolazećeg određivanja granica okruga i njihovi predstavnika u donjem domu. U velikom broju saveznih država taj proces određuju njihove skupštine, većinom pod kontrolom republikanaca.

Demokratski predvođen Zastupnički dom želi taj proces predati odborima za koje republikanci tvrde da neće biti odgovorni biračima u njihovim saveznim državama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:25