MRAČNA POVIJEST

Danska premijerka u suzama zbog jezivog eksperimenta nad grenlandskom djecom: ‘Bilo je to neljudski‘

Inuitska djeca imala su između četiri i devet godina kada su 1951. poslali u Dansku kako bi ih preodgojili u ‘malene Dance‘

Mette Frederiksen

 Liselotte Sabroe/Afp/Profimedia

Danska premijerka Mette Frederiksen u srijedu se ispričala šestero živih žrtava strašnog društvenog eksperimenta iz 1950-ih. U njemu je 22 grenlandske djece oduzeto iz obitelji i poslano u Dansku kako bi se integriralo u dansko društvo, piše New York Post.

Inuitska djeca imala su između četiri i devet godina kada su 1951. poslana u Dansku, tada kolonijalnu silu, kako bi ih pokušali preodgojiti u "malene Dance".

Djeca su se trebala vratiti na Grenland i postati dio nove elite koja govori danski te tako pomoći u moderniziranju inuitske populacije arktičkog otoka.

Eksperiment je bio dio širih pokušaja Danske da uvjeri Ujedinjene narode da je Grenland, danska kolonija do 1953., bio integrirani dio Danske.

image

Mette Frederiksen

Liselotte Sabroe/Afp/Profimedia

Danska i druge kolonijalne sile obvezale su se da će raditi na dekolonizaciji kada su se 1945. pridružile UN-u.

"Vaše su nas priče duboko dirnule i zato Danska danas izgovara jedinu riječ koja je ispravna: Oprostite!", rekla je Frederiksen okupljenima na ceremoniji u danskom Nacionalnom muzeju, među kojima je bilo i šestero preživjelih žrtava.

“Ono čemu ste bili izloženi bilo je pogrešno, neljudski, nerazumno i bezdušno”, rekla je danska premijerka koja se u jednom trenutku i rasplakala.

Djeca nikada nisu vraćena svojim obiteljima, ili posvojile danske obitelji, ili su vraćeni na Grenland, kako bi ih smjestili u sirotište. Tamo su bili prisiljeni govoriti danski i imali su mali ili nikakav kontakt sa svojom obitelji i rodbinom.

“Naši roditelji su pristali na to, ali jedva da su bili svjesni na što su pristali”, rekla je Eva Illum koja je svojoj obitelji oduzeta davne 1951. godine.

Ovaj užasni eksperiment bolna je točka u odnosima Grenlanda i Danske.

"Ovo je dio naše zajedničke povijesti. Istina je izašla na vidjelo i to je istina na koju je bolno osvrnuti se", rekao je premijer Grenlanda Mute Egede.

Velika većina od 57.000 ukupnog stanovništva Grenlanda su Inuiti, a njihova je zajednica raspoređena po najvećem sjevernoatlantskom otoku. Grenland je i dalje formalni dio Kraljevine Danske, ali je od tada stekao široku autonomiju i ima pravo proglasiti neovisnost.

Frederiksen je u prosincu 2020. poslala pisanu ispriku, ali se u srijedu prvi put osobno ispričala šestero preživjele djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:27