ISTRAGA U GRČKOJ

Danas rezultati DNK-a analize, uskoro moguća nova uhićenja: ‘Fokusirani su na dva ključna dokaza‘

Policija smatra da još uvijek nisu uhićeni svi huligani koji su sudjelovali u neredima te traga za još 10-12 osoba

Huligani

 /Twitter

Grčke vlasti danas bi trebale objaviti rezultate DNK analize za koju se nadaju da će rasvijetiliti ubojstvo 29-godišnjeg navijača AEK-a Michalisa Katsourisa.

Prema informacijama iz grčkih medija, u forenzičkim laboratorijima nalazi se 60 predmeta, oružja i streljiva, zaplijenjenih s mjesta sukoba. Od toga se posebno ističu dva preklopna noža koja su pronađena kod jednog Albanca i 23-godišnjeg Hrvata. Cilj je utvrditi nalazi li se na tim noževima DNK ubijenog.

Grčki mediji ranije su objavili da je u ponedjeljak započeo proces identifikacije DNK te usporedba s DNK-om i mrljama krvi koji su pronađeni na Michalisovu odjeći i tijelu, a koji su dio dokaznog materijala koji je prikupila grčka policija s ciljem pronalaska odgovornih za ubojstvo grčkog navijača.

Veliki je problem, međutim, što su ljudi koji su požurili pomoći Michalisu Katsouriju, kompromitirali DNK.

Moguća nova uhićenja

Grčki mediji javljaju da su moguće nove tjeralice i nova uhićenja, a ovaj put bi uhićeni mogli biti Grci, javlja ertnews.gr.

Policija smatra da još uvijek nisu uhićeni svi huligani koji su sudjelovali u neredima te traga za još desetak osoba, Hrvata i Grka. Grčki mediji pišu da policija vjeruje da se ovi huligani skrivaju u Grčkoj i čekaju da se situacija smiri, nakon čega planiraju pobjeći.

Činjenica da su u istražnom zatvoru debelom većinom samo Hrvati, pripadnici navijačke skupine Bad Blue Boys, a u neredima po Ateni, kako se vidi na snimkama, sudjelovali su i mnogi Grci, pripadnici navijačke skupine Panathinaikosa te AEK-a, izazvala je mnoge sumnje u ispravnost istražnog procesa u Grčkoj.

Kako saznaje spomenuti portal, grčka bi policija narednih dana mogla početi i s uhićenjima grčkih huligana.

Ranije je objavljeno i da je policija započela s analizom sadržaja mobitela uhićenih hrvatskih huligana te da su pronađeni dokazi kao što su rute kojima su išli te korištenje GPS-a.

Policija na taj način pokušava identificirati ljude s kojima su uhićeni kontaktirali u Grčkoj, a koji su možda imali vodeću ulogu u ovim događajima. Zato nije isključeno da se u skoroj budućnosti dogode nova uhićenja, ovaj put Grka.

Osim snimki kamera, objavljene su i snimke zaslona mobitela jednog od uhićenih Boysa, kao i informacije o tome što je pretraživao na Google Mapsu. Kao što smo već objavili, upravo će mobiteli biti jedan od "rudnika" informacija koji bi grčkoj policiji i tužiteljstvu mogli pomoći u rekonstrukciji događaja ispred Opus Arene.

- Prema lokaciji baznih stanica može se utvrditi ruta kretanja, a neki bi se podaci morali tražiti i od stranih operatera koji to nisu dužni dati policiji, nego isključivo na temelju sudskog naloga. Iz mobitela novijih generacija, ako su zaključani, teško se mogu izvući podaci, ali ako ih uspije otključati, vjerujem da grčka policija, kao i hrvatska, ima stručnjake i opremu za forenzičku analizu mobitela. Pomoću programa može se napraviti čitava mreža kontakata - rekao nam je Winton Afrić, bivši sudski vještak za mobilne sustave.

Oglasila se i grčka policija

Ranije, nakon krvave tučnjave i ubojstva 29-godišnjeg navijača AEK-a Michalisa Katsourija, grčka su istražna tijela izdala naloge za istražni zatvor 105 optuženih hrvatskih huligana. Oni sada nisu osumnjičeni samo za djela koja su im se dosad stavljala na teret - nego i za bijeg, objavili su grčki mediji pozivajući se na priopćenje tamošnje policije.

Kako je priopćila grčka policija, osumnjičenici su od početka kolovoza do 8. kolovoza 2023. formirali operativno strukturiranu i akitivnu skupinu koju je činilo više od tri osobe (zločinačka organizacija), a koja je činila kaznena djela i prekršaje.

Prema nalozima za uhićenje, ozbiljnost djela, nasilje tijekom izvršenja djela, okolnosti povećane opasnosti za život i tjelesni integritet, razlozi koji su ih potaknuli na počinjenje ovih djela i teško narušavanje javnog reda i mira, proizlazi da okrivljenici imaju stalnu sklonost za činjenje novih kaznenih djela u budućnosti.

Grčka pravosudna tijela tvrde da su u zločinačkoj organizaciji postojale jasno raspoređene uloge, a okrivljenici su na temelju organiziranog plana nastojali ‘sustavno činiti kaznena djela protiv navijača različitih klubova, kao i štete na vozilima i objektima.‘

‘Članovi zločinačke organizacije su se – nakon telefonskog dogovora – okupljali u skupine na “sigurnim” mjestima na istim točkama kako ne bi bili primijećeni od strane policajaca u ophodnji i navijača suparničkih skupina‘, dodaje se u priopćenju grčke policije.

Vozilima u konvojima su se približavala mjestima na kojima se okupljaju udruge navijača protivničkih klubova, a vozila su parkirali u susjednim ulicama te su tako ostala neprimijećena.

Opskrbili su se sredstvima koja su bila pogodna za izazivanje opasnosti, tj. improviziranim eksplozivnim napravama, kamenjem, petardama, bakljama, palicama, noževima i dr. te su pješice jurišali na svoje mete izazivajući tučnjave i tjelesne ozljede kao i štete na vozila parkirana u blizini.

Pravosudna tijela zaključila su da se okrivljenici, od kojih su velika većina Hrvati ili hrvatskog podrijetla, trebaju poslati u zatvor kao osumnjičenici za počinjenje novih kaznenih djela i osumnjičenici za bijeg.

- Iz cjelokupnog istražnog materijala, koji je do sada prikupljen iz predistražnog postupka i iz glavnog očevida koji se provodi, odnosno iz iskaza svjedoka i spisa, u kombinaciji s priznanjem optuženika, proizlazi da postoje ozbiljne indicije da ih se tereti za navedena kaznena djela koja im se optužnicom pripisuju, od kojih je za zločinačko organiziranje, eksploziju i posjedovanje eksplozivnog materijala propisana kazna zatvora. Također, temeljem istražnog materijala, uzimajući u obzir posebnosti kaznenih djela za koja se terete, a to su zajedničko planiranje, organizirani i nasilnički način djelovanja, u kontekstu zločinačke organizacije, ulazak u Grčku s s isključivom svrhom počinjenja kaznenih djela u povodu sportskog događaja, a organizirano kretanje navijača zabranilo je nadležno europsko nogometno tijelo (UEFA), ničim izazvani napadi na građane, proizvodnja i posjedovanje eksploziva te naknadno izazivanje eksplozija. Ocjenjuje se da bi, boravkom na slobodi, vrlo vjerojatno počinili daljnja kaznena djela, uzevši u obzir da su optuženici strani državljani i stalno nastanjeni u Hrvatskoj, te postoje dokazi iz kojih proizlazi namjera bijega, stoji u priopćenju grčke policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:14