SIGURNOSNE MJERE

Dan nakon atentata na bivšeg premijera Abea nastavlja se predizborna kampanja u Japanu

Mnoge stranke najavile su da će se sad dužnosnici suzdržati od govora koje su obično držali ispred željezničkih stanica i supermarketa

predizborni plakati u Tokiju

 Kazuhiro NOGI/AFP

Predizborna kampanja u Japanu nastavlja se u subotu, zadnjeg dana prije glasovanja za gornji dom parlamenta i dan nakon atentata u kojemu je ubijen bivši premijer Shinzo Abe.

Abea, najdugovječnijeg japanskog modernog čelnika, dok je držao predizborni govor u gradu Nara, u petak ujutro ubio je 41-godišnji muškarac, a taj je čin politički establišment osudio kao političko nasilje i napad na samu demokraciju.

Političari su obećali da će nastaviti s kampanjom uoči nedjeljnih izbora, na kojima se očekuje pobjeda japanske vladajuće koalicije. Prije atentata, Liberalno-demokratska stranka, u kojoj je Abe zadržao znatan utjecaj, vidjela se kako dobiva mjesta u izborima.

Abeova smrt potaknula je pitanja o sigurnosnim mjerama za javne osobe u Japanu, gdje političari obično u kampanjama upućuju izravne pozive biračima ispred željezničkih stanica i supermarketa.

Mnoge stranke najavile su da će se sad dužnosnici suzdržati od govora u u subotu, ali da će se kampanja nastaviti kako bi se pokazala odluka da se ne povinuje nasilju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:36