ŠOK IZNAD ATLANTIKA

‘Dame i gospodo, govori vam kapetan. Moramo se vratiti, prvi časnik nije prošao završni test‘

‘Ispričavamo se putnicima. Zbog promjene posade na odredište su stigli dva sata i 40 minuta kasnije od planiranoga‘

ilustrativna fotografija

 MI News/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Zrakoplov tvrtke Virgin Atlantic u ponedjeljak je poletio prema New Yorku, no nakon što je 40 minuta bio u zraku, morao se vratiti na engleski Heathrow - pokazalo se, naime, da prvi časnik nije završio svoj posljednji test letenja.

Kako prenosi BBC, dvojica pilota u jednom trenutku postali su svjesni "pogreške u rasporedu" i Let VS3, koji je stigao do Irske, morao je biti vraćen na Heathrow, priopćila je zrakoplovna kompanija. Dodaju i kako je vrlo brzo pronađena zamjena za prvog časnika pa je isti zrakoplov ponovno poletio za New York.

Virgin Atlantic tvrdi kako sigurnost putnika nije bila ugrožena, a za prvog časnika kažu kako se njihovoj kompaniji pridružio 2017. godine.

- Bio je u potpunosti kvalificiran prema propisima o zrakoplovstvu Ujedinjenog Kraljevstva, ali nije prošao let završne procjene koji je dio internih zahtjeva zrakoplovne tvrtke - objasnili su u priopćenju.

Kontrolu nad zrakoplovom obično obavljaju prvi časnik i kapetan, ali potonji snosi konačnu odgovornost za ono što se događa na letu.

- Kvalificirani prvi časnik, koji je letio uz iskusnog kapetana, zamijenjen je novim pilotom kako bi se osigurala potpuna usklađenost s protokolima obuke Virgin Atlantica, koji premašuju industrijske standarde. Ispričavamo se putnicima zbog neugodnosti. Zbog promjene posade na odredište su stigli dva sata i 40 minuta kasnije od planiranoga - izjavila je glasnogovornica Virgin Atlantica.

Glasnogovornik Uprave za civilno zrakoplovstvo (CAA) potvrdio je kako su oba pilota licencirana i kvalificirana za let.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:35