PRESUDA

‘Da, slobodno možete reći da imamo idiota za predsjednika!: Miroslaw pobijedio tužitelje na Vrhovnom sudu

Istina, iz presude Vrhovnog suda proizlazi kako idiotom mogu titulirati građanina koji je na tom položaju, a ne instituciju predsjednika države.

Poljski predsjednik Andrzej Duda

 Kenzo Tribouillard/Afp

Od srijede, 20. ožujka 2024., Poljaci imaju još jedno pravo - predsjednika svoje države smiju zvati idiotom, presudio je Vrhovni sud Poljske. Istina, iz presude proizlazi kako idiotom mogu titulirati građanina koji je na tom položaju, a ne instituciju predsjednika države.

Sve je počelo još 2020., kada je nezadovoljni građanin Mirosław Iwański, na predizborni skup Andrzeja Dude u gradu Łowiczu, došao s transparentom na kojem je pisalo: "Imamo idiota za predsjednika. LW." Bio je to citat Lecha Wałęse, koji je 2007. takvim riječima kritizirao Lecha Kaczyńskog.

No, Iwanski je zaradio tužbu i na prvostupanjskoj instanci je presuđeno da je sa spomenutim transparentom vrijeđao predsjednika Poljske, ali ga je kasnije oslobodio drugostupanjski Žalbeni sud u Łódźu. Međutim, tužiteljstvo se nije složilo s tom presudom, pa su podnijeli kasacijsku žalbu Vrhovnom sudu. Tužiteljstvo je tvrdilo da je isticanje transparenta sa sloganima "Imamo idiota za predsjednika" radnja koja potiče spiralu mržnje, ali sada se Vrhovni sud nije složio s argumentacijom tužitelja i donio je presudu kojom je konačno riješen slučaj Iwańskog.

Sudac Zbigniew Puszkarski u obrazloženju presude naglasio je da Vrhovni sud ne odobrava ponašanje koje snižava razinu javne rasprave. "Ipak, postoji granica unutar koje se građanin može kretati. U ovom slučaju gospodin Iwański nije prešao tu granicu", napisao je Puszkarski. Sudac je primijetio da je Andrzej Duda došao na skup u Łowiczu kao sudionik predsjedničke izborne kampanje, a ne kao šef države. Zbog toga su građani mogli izraziti svoje mišljenje o njemu, čak i na tako snažan način kao što je to bio slučaj s Mirosławom Iwańskim.

"Namjera nije bila toliko uvrijediti samog predsjednika, nego predsjedničkog kandidata. Gospodin Iwański uvjeravao je okupljene da prema njegovom mišljenju, taj kandidat ne zaslužuje reizbor. Iako je to bio grub oblik izborne kampanje", zaključio je Vrhovni sud Poljske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:28