NOVI IGRAČ

‘Da, mi smo osigurali šansu za Ukrajinu. Cijela Europa sad ima jedan zadatak, inače nećemo dobro proći...‘

Češka inicijativa za nabavku granata trebala biti koncept dok se ne zahukta europska obrambena industrija

Haubica M777 od 155 mm

 Abaca/Abaca Press/Profimedia/Abaca/Abaca Press/Profimedia

Češka je nedavno ugodno iznenadila svoje nemoćne zapadne partnere objavivši da je na drugim tržištima locirala 800.000 granata za Ukrajinu, da bih ih naknadno pronašla još nekoliko stotina tisuća, što znači da je Prag zaslužan za opskrbu Kijeva tim ključnim streljivom. Zasad se ne radi o dugoročnom rješenju jer s tom količinom granata ukrajinske snage mogu parirati ruskom agresoru otprilike tri mjeseca ili nešto više od toga, no u okolnostima kada europska vojna industrija nije u stanju proizvesti dovoljno količine oružja i streljiva ni za sebe, a kamoli za Ukrajinu, a pro-trumpovski republikanci u američkom Kongresu blokiraju ključnu pomoć Ukrajini, za Kijev količina granata koje su dobili zahvaljujući Češkoj predstavlja pravu dragocjenost.

A sada se o popunjavanju ukrajinskih rupa kada se o oružju i streljivu radi oglasio i sam češki premijer Petr Fiala, u autorskom članku za Financial Times.

Češka inicijativa za nabavku granata za Ukrajinu privukla je, kako navodi Fiala na početku, značajnu međunarodnu pozornost. To je, kako kaže, pozitivna stvar, a u ovom trenutku kupovanje dodatnog topničkog streljiva europskih država od drugih zemalja jedini je način da se Ukrajina brzo opskrbi hitno potrebnim projektilima.

‘Granata ima u izobilju‘

Situacija u Ukrajini je kritična. Dok rat ulazi u treću godinu, oružane snage te zemlje su pod pritiskom bez presedana. Ponestaje im streljiva, što znači da su svaki dan prisiljeni donositi teške odluke. Zbog toga im je, stoji dalje, izuzetno teško držati svoje linije, a to su, kako ističe, upravo one linije koje će odlučiti o sigurnosti i budućnosti cijele Europe.

Rusija, s druge strane, ima dosta vojnih resursa, navodi Fiala te iznosi jednu procjenu prema kojoj Rusija trenutačno ima peterostruku prednost u odnosu na Ukrajince po pitanju streljiva.

Srećom, kako kaže, zapadne demokracije shvaćaju da je nemoguće ostati nepristran u ovom sukobu - osim financijske, humanitarne i pomoći izbjeglicama, od početka su bez oklijevanja isporučile prijeko potrebno oružje i streljivo.

No, nisu bile u mogućnosti djelovati onoliko brzo koliko je to Ukrajini bilo potrebno, a obrambena industrija, kako priznaje, zapadnoeuropskih zemalja još uvijek ne uspijeva zadovoljiti tako veliku potražnju.

image

Petr Fiala

Ludovic Marin/Afp

Stoga se traže novi načini za prevladavanje ovih izazova. Odgovor Češke na ovo pitanje bio je inicijativa za nabavku granata. Cilj je pronaći stotine tisuća topničkih granata što je brže moguće na svjetskom tržištu (gdje ih, kako napominje, još uvijek ima u izobilju), financirati njihovu kupnju u suradnji sa zapadnim državama i poslati ih na bojište bez odgađanja.

Koncept je, kako navodi, naizgled jednostavan, što je i razlog zašto je postigao značajan uspjeh tako brzo nakon pokretanja akcije. Sada se na osiguranju dodatnih 300.000 rundi, a već je ugovoreno prvih 180.000. Granate će stići na ukrajinsko bojište u narednim mjesecima. No, Fiala ističe da Prag nikad ne bi mogao postići takve obećavajuće brojke bez snažne početne potpore Danske i Nizozemske te 20-ak drugih zemalja koje su se kasnije pridružile i pružile pomoć.

Češka, kako navodi premijer, već duže vrijeme podržava ukrajinske branitelje. Tijekom protekle dvije godine isporučili su im više od milijun komada streljiva velikog kalibra što, kako ističe, pokazuje da njihova trenutna inicijativa nije jednokratna akcija, nego teže kreiranju robusnog mehanizma opskrbe streljivom koji bi izravno pomogao u preokretu na prvoj crti bojišnice.

‘Rat mijenja naš svijet‘

Da bi se u tome uspjelo, navodi Fiala, koriste svoju jedinstvenu stručnost koja porijeklo vuče iz dugogodišnje podrške Ukrajini, snazi svoje obrambene industrije i povijesno uspostavljenim češkim kontaktima u trećim zemljama.

Ova inicijativa ima još jedan, jednako važan cilj, a to je dati zapadu više vremena za prilagodbu. "Rat mijenja naš svijet, dani samozadovoljstva su prošli. To znači da više ne možemo izbjegavati temeljne promjene kod kuće, kao što je jačanje otpornosti društva i ponovna izgradnja dovoljnog obrambenog kapaciteta. Moramo se naviknuti na činjenicu da odgovorna sigurnosna politika mora uključivati mnogo veća ulaganja u obranu kako bi se odvratili napadači. Inače nećemo dobro proći u eri ponovnog natjecanja s Rusijom i drugim agresivnim akterima", napisao je Fiala.

No, srećom, kako dodaje, sve se te promjene i događaju - Europljani puno više ulažu u sigurnost i moderniziraju svoje obrambene snage. NATO se širi, a čak i oni akteri u pojedinim zemljama koji su donedavno vjerovali da je moguće razumno pregovarati s Rusijom, sada su potpuno svjesni svog dijela odgovornosti.

"Češka inicijativa dio je tih nastojanja. Njegov je cilj popuniti rupe u zalihama, posebno dok Europa ne bude mogla sama proizvesti dovoljno streljiva. Nećemo odbaciti ovu odgovornost", zaključio je češki premijer Petr Fiala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:02