UKRAJINCI PRIZNALI

‘Da, mi smo napali rusku bazu na Krimu! Upravo je počela naša velika protuofenziva na jugu‘

Ostatak kolovoza i rujan mogli bi po intenzitetu borbe nalikovati veljači, odnosno najžešćim borbama na početku rata

Prizor eksplozija u zračnoj bazi na Krimu

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Eksplozije koje su potresle rusku vojnu bazu Saki na anektiranom poluotoku Krimu mogle bi se smatrati početkom ukrajinske protuofenzive na jugu zemlje i novom prekretnicom u ratu.Tako barem tvrde dva neimenovana visoka ukrajinska dužnosnika za portal Politico, koji navode da Kijev nedvojbeno stoji iza udara.

Serija eksplozija i ogromni stupovi dima koji su se izdizali iznad krimskih plaža su potjerali ruske turiste na bijeg preko Kerčkog mosta. Moskva je pokušala umanjiti značaj i opseg eksplozija, u kojima je najmanje jedna osoba izgubila život.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odmah je kazao da je "ruski rat protiv Ukrajine i cijele slobodne Europe počeo s Krimom i mora završiti s Krimom, njegovim oslobođenjem, i znam da ćemo se vratiti na ukrajinski Krim". Ministar obrane Oleksij Reznikov je pak javno negirao odgovornost i samo usput napomenuo da je "opasno pušiti oko eksploziva".

Međutim, anonimni ukrajinski dužnosnik za Politico nedvosmisleno poručuje kako ovo označava pravi početak ofenzive kojim će Ukrajina pokušati osloboditi grad Herson i okolicu. Drugi pak najavljuje da bi ostatak kolovoza i rujan mogli po intenzitetu borbe nalikovati veljači, odnosno najžešćim borbama na početku rata.

Uspješan udar na vojnu metu tako daleko iza ruskih linija, pa još na Krimu, bio bi prilično neugodan za ruski režim.

"Kremlj nema koristi od toga da optuži Ukrajinu za udare na bazu, jer bi to samo pokazalo koliko je neučinkovita ruska protuzračna obrana, što je potapanje krstarice Moskve već ranije demonstriralo", piše u svojoj analizi Institute for the Study of War, think tank iz Washingtona.

Washington Post je ranije izvijestio, pozivajući se na jednog ukrajinskog vladinog dužnosnika, da su napad na Krimu izvele specijalne postrojbe.

U srijedu je glasnogovornik ukrajinskog ratnog zrakoplovstva Jurij Ignat u razgovoru za državnu televiziju rekao da su u bazi Saki u Novofedorivki kao i u drugim bazama na Krimu smješteni ruski borbeni avioni koji su napadali teritorij pod ukrajinskom kontrolom. - Baš zato je vrlo dobra stvar kada neka baza bude izbačena iz funkcije, izjavio je ne preuzimajući izravno odgovornost Ukrajine za napad.

Ukrajinci su također izvijestili da je u napadu uništeno devet ruskih aviona, no potpuni razmjeri štete i dalje su nejasni. Satelitske snimke baze Saki zabilježene nekoliko sati prije napada pokazuju da je u njoj bilo 20 aviona, javio je Radio slobodna Europa. Pojavila se i kratka snimka na društvenim mrežama čija autentičnost nije potvrđena a koja prikazuje jedan potpuno uništeni Suhoj.

Dvojica ukrajinskih dužnosnika za Politico tvrde da je ruski plan održati referendume u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti oko 11. rujna po uzoru na referendum kojim se formalno od Ukrajine svojedobno odcijepio Krim, a koji su i Ukrajina i najveći dio međunarodne zajednice ocijenili ilegalnim i do danas ne priznaju ruski suverenitet nad anektiranim poluotokom. Upravo je to jedan od argumenata za pokretanje južne kontraofenzive, pojašnjavaju dužnosnici i dodaju da su ukrajinske snage u naletu pa tumače da je pravi trenutak da to iskoriste te da steknu bolje pregovaračke pozicije za trenutak kada se bude dogovarao mir.

- Što duže naši Ukrajinci, koji su zaglavili pod Rusima u Hersonu i Zaporožju, budu morali čekati na naš dolazak, to je veća šansa da ćemo ih zauvijek izgubiti, zaključio je jedan dužnosnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2022 19:06