TOPLA ZIMA

Čuveni Goldman Sachs znatno snizio prognozu cijene plina: ‘Europa je u boljoj poziciji nego što se očekivalo‘

Zalihe plina će krajem ožujka biti popunjene gotovo 30 posto, dok se ranije smatralo da će to biti tek 21 do 23 posto

Ilustracija

 Ina Fassbender/Afp

Europa će zbog blagog vremena početkom ove jeseni završiti zimu s punijim skladištima plina nego što se očekivalo, što će donijeti olakšanje regiji koja se bori s povijesnom energetskom krizom, priopćio je Goldman Sachs, piše Business Times.

Napori da se uštedi energija, zajedno s manjim uvozom ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz Kine, znači da će europske zalihe plina krajem ožujka biti popunjene gotovo 30 posto, dok se ranije smatralo da će to biti tek 21 do 23 posto, kazali su u utorak analitičari.

To Europi ostavlja više vremena i prostora da obnovi zalihe plina tijekom ljeta za sljedeću zimu, dodali su.

Ljeto je vrijeme kada se skladišta trebaju popuniti, rekli su analitičari. ‘Potreba za ponovnim punjenjem zaliha do najmanje 90 posto pod ovim okolnostima će, po našem mišljenju, vratiti osjećaj hitnosti da se smanji potražnja.‘

Goldman je snizio svoju prognozu europske cijene prirodnog plina za ljeto na 180 eura po megavat satu, što je za 55 eura niže od prethodne prognoze. Tzv. ‘benchmark‘ cijena prirodnog plina zaustavila se u utorak na 124 eura.

Iznimno blago vrijeme koje je u sjeverozapadnoj Europi bilo od listopada, dovelo je do oštrog pada cijena plina prije nego što je Goldman očekivao, rekli su analitičari.

Europa se bori s nestašicom energenata nakon što je Rusija prekinula opskrbu kontinenta plinom iz plinovoda zbog potpore bloka Ukrajini. Iako je Europa uspjela napuniti zalihe za ovu zimu, iduća će godina biti puno izazovnija bez protoka ruskog plina i s potencijalno većom konkurencijom iz Kine za gorivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:08