ZABRANJENA ZABAVA

Cure detalji s Johnsovog ‘lockdown partyja‘: Pilo se do iznemoglosti, a DJ je bila posebna savjetnica vlade

Okupljanje je bilo zabranjeno mjerama protiv širenja koronavirusa, a zemlja je tada bila i u periodu nacionalne žalosti

Britanski premijer Boris Johnson

 Jessica Taylor

Dan prije pogreba princa Philipa, u Downing Streetu 10 pilo se i plesalo do ranojutarnjih sati, najnoviji su navodi povezani s aferom o tulumima koji su se održavali tijekom lockdowna u uredu Borisa Johnsona.

Sprovod princa, vojvode od Edinburgha, održan je u privatnoj kapelici u dvorcu Windsor u subotu 17. travnja prošle godine. Kraljica, u crnini u kapelici koja sjedi sama kako bi održala socijalnu distancu, postala je jedna od ključnih fotografija lockdowna.

Iako je okupljanje bilo zabranjeno mjerama protiv širenja koronavirusa, a zemlja je bila u periodu nacionalne žalosti, dan prije pogreba održala su se dva okupljanja u Downing Streetu 10, prenio je Telegraph.

'DJ SWW' i sanduci vina

Savjetnici i državni službenici optuženi su da su 16. travnja 2021. pili do ranih jutarnjih sati i plesali u podrumu kuće Borisa Johnsona. Očevici su rekli da je osoblje plesale na glazbu koju je puštala posebna savjetnica vlade Shelley Williams-Walker. Jedna od osoba koja je prisustvovala zabavi rekla je da je te noći Williams-Walker dobila nadimak 'DJ SWW', zbog svojih inicijala. William-Walker još nije demantirala tu tvrdnju.

Telegraph prenosi da su se neki ''zabrinuli da se previše vina prolilo po tepihu u podrumu'' dok je ''jedna osoba slomila dječju ljuljačku premijerovog sina Wilfreda''.

Vina nije bilo dovoljno jer je prema očevicima jedna od osoba sa zabave otišla s kovčegom u trgovinu kako bi kupila još vina.

Telegraph je prenio: "Netko je poslan u trgovinu Co-op na Strandu, prometnu ulicu u blizini, s kovčegom koji je potom napunjen bocama vina i vraćen u Downing Street."

Prostorija ispod glavnog stana Johnsona imala je ograničenu ventilaciju, što je izložilo one koji su prisustvovali zabavi riziku od širenja Covida-19.U Engleskoj su 12. travnja neka ograničenja izolacije ublažena, no okupljanja na otvorenom i dalje su bila ograničena na šest osoba ili osobe iz dva domaćinstva, dok su okupljanja na zatvorenom bila ograničena na osobe iz istog domaćinstva ili iz takozvanog ''balona podrške''.

30 okupljenih

U Downing streetu su se dan prije pogreba održale dvije proslave. Jedna od tih obilježila je odlazak premijerovog direktora komunikacija Jamesa Slacka koji je odlazio da postane zamjenik urednika u novinama The Sun. Drugi tulum – onaj u podrumu – bio je za jednog od Johnsonovih osobnih fotografa i njemu su prema izvješćima prisustvovali uglavnom mlađi članovi osoblja.

Svjedoci tvrde da se alkohol pio prekomjerno te su se obje strane s tuluma spojile u vrtu kako je večer odmicala čineći grupu od 30 ljudi.

Johnson tog dana nije bio u Downing Streetu, poručio je glasnogovornik vlade jer je otputovao u svoju seosku rezidenciju Chequer u četvrtak navečer gdje je ostao do subote. Slack je priznao da se zabava održala te je rekao da se ona ''nije trebala dogoditi u vrijeme kada se dogodila''.

''Duboko mi je žao i preuzimam punu odgovornost'', rekao je. Glasnogovornik Downing streeta rekao je o događanju za Slacka da se posljednji dan održao ''oproštajni govor'' za odlazećeg člana osoblja.

Pozivi za ostavkom premijera nastavljaju se nakon e-maila koji je procurio u javnost u kojem je njegov tajnik Martin Reynolds pozvao stotinu članova osoblja na zabavu u kojoj su trebali donijeti vlastito piće. Premijerova isprika nije bila dovoljna za javnost posebice nakon navoda o još barem šest okupljanja tijekom lockdowna. No, premijer i ostali članovi osoblja nadalje odbijaju komentirati medijske navode dok viša državna službenica Sue Grey ne objavi izvješće svoje istrage o zabavama i kršenju pravila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:58