UZNEMIRUJUĆE SNIMKE

Cure detalji maskra u školi, ruski mediji tvrde: ‘Napadač je bio sav u crnom, a na grudima je imao kukasti križ‘

Na nekim se snimkama s društvenih mreža vidi se krv na podu i zidovima razreda, rupa od metka na prozoru te uplašena djeca ispod klupa

Profimedia

Strašna tragedija zadesila je malu rusku republiku Udmurtiju. U gradu Iževsku, administrativnom središtu Udmurtije, u regiji uz rijeku Volgu prema Uralu koja se zove Povolžje i Preduralije, naoružani manijak upao je u školu broj 88 na Puškinovu trgu te ubio 15 ljudi, od kojih čak 11 djece, kako piše ruski portal Baza. Ruski Komersant navodi, pozivajući se na Istražni komitet, da su u luđačkom pohodu ubijena i dva zaštitara te dvoje nastavnika, a ranjeno je više od 20 osoba. Neki su se ozlijedili dok su u panici iskakali kroz prozore na ulicu.

image
Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/Willwest News/Profimedia
image
Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Čovjek "obučen u crno i s nacističkim obilježjima na odjeći" - kako pišu ruski mediji, na grudima je navodno imao ušiven kukasti križ (svastiku) - upao je u školu u vrijeme nastave. Bio je naoružan s dva automatska pištolja Makarov. Riječ je o tzv. traumatskom pištolju koji je, kako piše portal Baza, manijak prepravio za pucanje bojevim streljivom. Nakon što je ubio zaštitara na ulazu, upao je u razred i otvorio paljbu po učenicima. Nedugo nakon krvavog i tragičnog pohoda ubojica si je sam presudio.

TV postaja Tatarstan 24 navodi da je počinitelj bivši učenik škole Artjom Kazancev, rođen 1988. godine, koji je zanosio "nacističkom ideologijom". Policija je ušla u njegov stan. Doduše, neki ruski mediji objavili su da se ubojica zabarikadirao u razredu, ali se poslije ipak potvrdilo da se ubio prije dolaska specijalaca. Neki mediji i svjedoci iz škole javljali su o dvojici napadača, ali se to, zasad, nije potvrdilo. Čini se da se radi o "vuku samotnjaku". Ruskim društvenim mrežama šire se snimci užasnog pohoda, a na tim uznemirujućim snimcima vide se uspaničeni učenici i nastavnici unutar školske zgrade. Na nekim se snimkama vidi krv na podu i zidovima razreda, rupa od metka na prozoru te kako uplašena djeca čuče skvrčena ispod klupa. Mnoga su i u suzama.

image
Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/Willwest News/Profimedia
image
-/Afp

U Iževsku je nastala panika, a policija je morala sprečavati zabrinute roditelje učenika koji su trčali prema školi čim se pojavila prva vijest o suludom napadu. Škola i okolne zgrade su evakuirane. Grad Iževsk, s oko 800 tisuća stanovnika, poznat je po proizvodnji popularne ruske verzije Fiata - Lade, a tamo je konstruirana i najpopularnija automatska puška, AK-47, poznata kao kalašnjikov.

Samo nekoliko sati ranije u sibirskom gradu Ust-Ilimsk u Irkutskoj oblasti 25-godišnji Ruslan Zinin pucao je u prostorijama lokalnog mobilizacijskog centra te teško ranio šefa vojne komisije Aleksandera Jelisejeva. Neki ruski mediji navode da se liječnici još bore za njegov život, a drugi neslužbeno saznaju da je podlegao ranama. Zinina su uhitili. Prema navodima svjedoka, prije nego što je otvorio vatru, Ruslan je rekao: "A sada svi idemo kući". Prema navodima portala Baza, on je dobio mobilizacijski poziv, ali njegova je majka za lokalni portal Astra izjavila da poziv nije dobio on, nego njegov najbolji prijatelj koji je nesposoban za služenje vojske. To ga je, kaže Ruslanova majka, "jako razbjesnilo".

Oružani napadi po školama posljednjih godina nisu, nažalost, neuobičajena pojava u Rusiji. U svibnju 2012. u glavnom gradu Tatarstana, Kazanju, u gradskoj gimnaziji broj 175 bivši učenik Ilnaz Galjaviev ubio je u napadu osam učenika i dvije profesorice, a policija ga je uspjela uhvatiti. U rujnu 2021. u grada Permu na tamošnjem sveučilištu student prve godine Timur Bekmansurov ubio je sedam studenata, a 47 ih je ranio. U puškaranju s policijom je ranjen te je uhvaćen. Podsjetimo da je na anektiranom Krimu, u gradu Keču, u suludom pohodu u listopadu 2018. na Politehničkom fakultetu 18-godišnji student Vladislav Rosljakov ubio 20 ljudi, a ubijen je i napadač. To je najmasovniji masakr u nekoj obrazovnoj instituciji u Europi. Ruski državni tužitelj je nakon toga rekao kako u Rusiji postoji velik problem s osiguranjem obrazovnih institucija, ali čini se, nažalost, da se nije puno učinilo na zaštitu škola i fakulteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 05:32