PREDMET PRIJEPORA

Crnogorski mandatar Spajić: ‘Nova crnogorska vlada će odgoditi popis stanovništva‘

Popis se odgađana za mjesec dana, a u tom bi se razdoblju, kako se navodi, trebali stvoriti uvjeti da popis dobije apsolutni legitimitet

Milojko Spajić

 Savo Prelevic/Afp

Nova crnogorska vlada odložit će za 30 dana popis stanovništva koji je prema ranijim planovima trebao početi 1. studenog, priopćio je u utorak mandatar za sastav crnogorske vlade Milojko Spajić. Kako je naveo u priopćenju, u tom bi se razdoblju trebali stvoriti uvjeti da popis dobije apsolutni legitimitet.

Nova vlada će, zajedno s parlamentarnom većinom predložiti odlaganje popisa na mjesec dana "kako bi ta značajna društvena aktivnost dobila apsolutni legitimitet, unapređenjem transparentnosti i inkluzivnosti i prihvaćanjem bitnih zahtjeva vijeća i savjeta manje brojnih naroda i opozicije", navodi Spajić u priopćenju.

Procrnogorske stranke najavile bojkot

Zahtjev za odgađanje popisa ranije su uputili čelnici manjinskih savjeta, dok su procrnogorske stranke najavile njegov bojkot, nazvavši ga inženjeringom kojim se želi povećati broj Srba u Crnoj Gori, te su direktno optužili službeni Beograd da se uključio u tu kampanju, što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić negirao. I Europski parlament u rezoluciji o Crnoj Gori pozvao je vlast u Podgorici da se popis odgodi dok se ne smire političke tenzije u toj zemlji.

Spajić je istaknuo da je popis statistička kategorija i da je kvaliteta prikupljenih podataka jako važna za državu, jer prvenstveno pomaže kod donošenja ključnih odluka za budućnost zemlje. On je rekao da će zbog legitimiteta, a kako bi podaci bili neupitni, predložiti i uvođenje specijalnog softvera, koji bi omogućio da svaki građanin izvrši kontrolu nakon što popisivač uzme podatke.

Time bi se, kako je kazao Spajić, onemogućile bilo kakve malverzacije i navodna neobjektivnost popisivača.

image

Jakov MIlatović

Ranko Suvar/Cropix

Popis stanovništva trebao se održati 2021., no nije proveden zbog pandemije covida-19. Potom je bio najavljen za 2022. te odgođen iz tehničkih razloga. Održavanje popisa podržao je i crnogorski predsjednik Jakov Milatović, koji je pozvao građane Crne Gore da se slobodno izjasne, a stranke da ne politiziraju popis.

Posljednjih tjedana popisna kampanja u Crnoj Gori sliči na političku predizbornu kampanju. Većina gradova u Crnoj Gori oblijepljena je plakatima kojima se sugerira stanovništvu te zemlje kako da se nacionalno izjasne na popisu. Najčešće im se sugerira da se izjasne kao Srbi, uz ćirilični slogan “ako ne znaš tko si, pitaj djeda”.

SPC se uključila u kampanju

Istodobno u kampanju se uključila Srpska pravoslavna crkva, čiji je čelnik patrijarh Porfirije nedavno, na manifestaciji povodom desetogodišnjice Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, pozvao građane da se identificiraju kao pripadnici srpskog naroda, vjernici SPC koji govore srpskim jezikom.

Prema posljednjem popisu iz 2011. u Crnoj Gori živi 72 posto pravoslavaca, od kojih su 45 posto Crnogorci, a 29 posto Srbi. Bošnjaka je prema tim rezultatima bilo 8,95 posto, Albanaca 4,91 posto, Muslimana 3,31 posto, Hrvata 0,97 posto i Roma 1,01 posto.

Očekuje se da će nova crnogorska vlada biti formirana početkom idućeg tjedna, no sjednica parlamenta na kojoj bi trebao biti izabran Spajićev kabinet još nije zakazana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:33