SIJU STRAH I TREPET

Čovjek zbog kojeg su duge cijevi ‘okupirale‘ Sisak vođa je opasne bande koja je upravo zabranjena u Njemačkoj

Prema pisanju Guardiana, grupa koja se naziva "United Tribuns" ima, kako se smatra, oko 1700 članova

Braća Ćulum

 Facebook/

U Njemačkoj je ovog utorka pretraženo više od 50 domova pripadnika opasne motociklističke bande za koju se vjeruje da je odgovorna za mnogobrojne zločine.

Prema pisanju Guardiana, grupa koja se naziva "United Tribuns" ima, kako se smatra, oko 1700 članova. Ustanovljena je 2004., a zanimljivo je da joj je osnivač muškarac iz Bosne i Hercegovine, bivši boksač Armin Ćulum koji je uspostavio sustav u kojem su mu potpuno vjerovali te su se jedni prema drugima odnosili kao "braća".

Grupa je zabranjena odlukom njemačkog ministra unutarnjih poslova zbog svojih veza s organiziranim kriminalom i nasiljem. Učestali su njihovi obračuni s članovima drugih bandi. Grupa je vrlo povezana te dobivaju oznake na tijelu kada sudjeluju u napadima u ime i u interesu United Tribunsa.

Podsjetimo, policijske duge cijevi "okupirale" su 25. kolovoza zgradu Županijskog suda u Sisku kada je na sudsko ročište u lisicama doveden 39-godišnji Nermin Ćulum, stari policijski znanac rodom iz BiH i Arminov brat.

Ćulum je, naime, uhićen na graničnom prijelazu Hrvatska Dubica dok je ulazio u Lijepu našu. Bio je putnik u Land Roveru njemačkih tablica i očito nije znao da je za njim na snazi međunarodna Interpolova tjeralica Švicarske od 18. kolovoza ove godine, čiji ga organi progona traže zbog sumnje u međunarodnu prostituciju i trgovanje ljudima.

Određen mu je ekstradicijski pritvor i do daljnjega ostaje iza zatvorskih rešetaka zatvora Zagreb, a izručenju Švicarskoj se, kako doznajemo, usprotivio. S koliko ga se točno kaznenih djela povezuje i koliko je žrtava nije poznato, no neslužbeno doznajemo da je riječ o istraživanju koje seže unazad desetljeća i pol.

image

Članovi United Tribunsa

Peter Endig/Dpa Picture-alliance Via Afp

Ćulumi su svojedobno tvrdili medijima da su članovi United Tribunsa, inače osnovanog u njemačkom Baden-Württembergu 2004., isključivo izbacivači iz noćnih klubova, ljubitelji body buildinga i borilačkih vještina te da nemaju nikakve veze s kriminalom. Bosanski mediji su još pisali, između ostaloga, da je Državna agencija za istrage i zaštitu 2014. u sklopu međunarodne akcije ‘Ezel‘ pretresla kuću Armina Ćuluma. I tom je prilikom razbijena kriminalna skupina koja se bavila trgovinom ljudi i prostitucijom, a čini se da je ovo jučerašnje uhićenje Nermina Ćuluma samo djelić toga.

Ćulumi vole život na visokoj nozi i luksuzne automobile, a svoj raskošni privatni život djelomično na društvenim mrežama podijele i s javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2023 17:08