RON DE SANTIS

Čovjek koji želi postati predsjednik SAD-a: ‘Biden Ukrajini daje bianco čekove i financira rat u nedogled!‘

DeSantis se odlučio na drugi pristup gorućem vanjskopolitičkom problemu današnjice

Ron DeSantis 

 Joe Raedle/Getty Images Via Afp

Ron DeSantis, republikanski guverner Floride i rastuća zvijezda američke desnice, još se jednim velikim korakom udaljio od vanjskopolitičkih postulata svoje stranke jasno rekavši da pružanje vojne pomoći Ukrajini ne smatra ključnim strateškim interesom SAD-a.

"Trenutačno se susrećemo s brojnim izazovima na domaćem terenu, zbog čega intervenciju u strani sukob ne smatram američkim prioritetom", odgovorio je DeSantis na upit Fox Newsa, čime je zauzeo dijametralno suprotan stav od ostalih prominentnih figura Republikanske stranke i još jednom dokazao kako trumpizam više nije rezerviran samo za Donalda Trumpa.

"Promjena režima u Rusiji, koju zagovaraju vodeći intervencionisti u Washingtonu, samo bi dodatno destabilizirala sukob te bi korištenje nuklearnog oružja učinila izglednijom opcijom. Povijest nam govori u prilog tome da bi Putinov nasljednik bio još agresivniji i nemilosrdniji od njega samog", poručio je guverner Floride. "Bidenova administracija Ukrajini odobrava bianco zadužnice te bez ikakvih jasno definiranih ciljeva i strategije financira rat u nedogled, trošeći tako novac naših poreznih obveznika koji je njima potreban za rješavanje izazova na domaćem terenu", zaključio je.

Zanimljivo, isti Ron DeSantis je 2014. godine, dok je služio kao zastupnik 6. okruga u Kongresu, imao bitno drugačiji stav o Putinovim teritorijalnim pretenzijama u Ukrajini.

"Ovim putem apeliram na predsjednika Baracka Obamu da Ukrajini pošalje sve raspoloživo oružje za nastavak borbe protiv okupatora. Oni se bore sami i ne traže od nas da se borimo umjesto njih. Da ih počnemo naoružavati, Rusima bi se poslao jasan znak da moraju zaustaviti svoje apetite", izjavio je DeSantis za Fox News 2015. kada je kao zastupnik Odbora za vanjske poslove na toj televiziji tražio podršku za odobravanje kongresne financijske pomoći Ukrajini, vrijedne 65 milijuna dolara, koja bi bila uparena s prvim paketom sankcija Rusiji i njezinim liderima odgovornim za aneksiju Krima.

No, dok njegovi kongresni kolege danas istu poruku upućuju Bidenovoj administraciji, kritizirajući ga da Kijevu pruži još snažniju podršku u "bitki za slobodu i demokratske vrijednosti", kako se rat u Ukrajini nerijetko ne libe nazvati, DeSantis se odlučio na drugi pristup gorućem vanjskopolitičkom problemu današnjice, i to nakon što je mjesecima frustrirao novinare odbijajući zauzeti jasan stav.

Razlog tome se vrlo vjerojatno krije u najnovijim rezultatima ispitivanja javnog mnijenja Pew Research Centera, prema kojima čak 40 posto simpatizera Republikanske stranke smatra da SAD trenutačno daje preveliku vojnu pomoć Ukrajini. Porast je to od 31 posto u samo godinu dana ako se uzme u obzir činjenica da je taj stav u ožujku 2022. dijelilo samo devet posto ispitanika. Brojke govore u prilog krizi antiruskog sentimenta na američkoj desnici koja se donedavno smatrala svojevrsnom okosnicom reganizma, pa se postavlja pitanje do koje će mjere izolacionistički trumpizam uspjeti penetrirati u kredo Republikanske stranke, osobito s obzirom na činjenicu da su dosad glavni donatori kampanja desnice bili simpatizeri intervencionizma.

Vrijedi napomenuti da je guverner Floride, iako još uvijek nije najavio svoju kandidaturu za izbore 2024., odgovaranjem na upit koji je kontroverzni voditelj Fox Newsa Tucker Carlson poslao svim izglednim predsjedničkim kandidatima dao naslutiti kako je pitanje trenutka kad će se i službeno priključiti utrci za Bijelu kuću. Dosad su to učinili samo Donald Trump, njegova bivša ambasadorica u UN-u Nikki Haley te poduzetnik Vivek Ramaswamy, a nagađa se da o kandidaturi ozbiljno razmišljaju i bivši potpredsjednik Mike Pence, bivši državni tajnik Mike Pompeo, senator Južne Karoline Tim Scott i Liz Cheney, bivša republikanska zastupnica u Kongresu koja je izgubila reizbor nakon što je inicirala osnivanje Odbora za istragu napada na Capitol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 16:18