EL MAYO IZA REŠETAKA

Čovjek koji je ‘otrovao‘ stotine tisuća ljudi: desetljećima se skrivao, a pao je na mjestu gdje ga nitko nije očekivao

Optuženi su za vođenje zločinačkih operacija kartela, uključujući proizvodnju i trgovinu fentanilom, sintetičkom drogom 100 puta jačom od morfija

El Mayo

 Tv Azteca/newscom/profimedia/Tv Azteca/newscom/profimedia

Sin zloglasnog El Chapa Joaquín Guzmán López i meksički narkobos Ismael Zambada "El Mayo" uhićeni su u El Pasu. Nakon što su u četvrtak privatnim avionom sletjeli u Teksas, na pisti ih je dočekala policija i uhitila.

Ministarstvo pravosuđa u priopćenju je navelo da se obojica uhićenika suočavaju s višestrukim optužbama u Sjedinjenim Državama za vođenje zločinačkih operacija kartela, uključujući proizvodnju i trgovinu fentanilom.

image

Ismael "El Mayo" Zambada

Handout/Afp

Protiv Zambade (76) su podignute optužnice za trgovinu tonama kokaina, fentanila, heroina i drugih droga preko granice. Zambada je desetljećima bio poslovni partner El Chapa koji trenutačno služi doživotnu kaznu zatvora nakon što je 2019. osuđen zbog vođenja kartela Sinaloa. Nakon što mu je otac uhićen, Guzmán López (38) je napredovao u hijerarhiji i preuzeo istaknutiju ulogu u kriminalnom carstvu.

Potraga za narkobosom Zambadom intenzivirala se posljednjih godina jer su američke vlasti krenule u borbu protiv trgovine fentanilom, sintetičkim opioidom koji je prošle godine ubio više od 100.000 ljudi u SAD-u i koji je postao vodeći uzrok smrti Amerikanaca u dobi između 18 i 45 godina. Prema navodima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, fentanil je sintetička droga 50 puta jača od heroina i 100 puta snažnija od morfija. Za razliku od mnogih drugih narkotika, fentanil zahtijeva manje vremena i truda za proizvodnju.

image

Ovidio Guzman

Ho/Afp

Na web stranici američkoga State Departmenta stoji kako je Zambada "proveo cijeli svoj odrasli život kao veliki međunarodni trgovac drogom, ali nikada nije proveo ni dana u zatvoru". U veljači su tužitelji otvorili novi slučaj protiv Zambade za proizvodnju i trgovinu drogom, a američka vlada povisila je nagradu za informaciju koja vodi do njegova uhićenja na čak 15 milijuna dolara. Nije još uvijek jasno kako su vlasti saznale lokaciju narkobosova.

Nakon El Chapova uhićenja izbila je nasilna borba za vlast. Četiri njegova sina, poznati kao "Los Chapitos" ili "mali Chaposi", natjecala su se sa Zambadom za kontrolu kartela. Jednog sina, Ovidija, meksičke su vlasti lani uhitile i poslale u SAD gdje se suočava s optužbama za trgovinu drogom i pranje novca. Za drugom dvojicom sinova, Ivánom Archivaldom Guzmánom Salazarom i Jesusom Alfredom Guzmánom Salazarom, još se uvijek traga. State Department nudi nagradu od pet milijuna dolara za svakog Chapitosa, odnosno za svaku korisnu informaciju koja će ih dovesti pred lice pravde.

image

Joaquin Guzman Loera, El Chapo

Alejandro Ayala/Zuma Press/Profimedia/Alejandro Ayala/zuma Press/profimedia

Američke optužnice otkrivaju pojedinosti jezivog nasilja koje su navodno izvršila zloglasna braća. Početkom 2017. članovi kartela oteli su dvojicu službenika iz ureda saveznog državnog odvjetnika, mučeći jednog tako što su mu u mišiće zabili vadičep, iščupali ga, a zatim mu stavili ljute papričice u otvorene rane i nos. Iván i Jesus Alfredo dokrajčili su žrtve hicima iz vatrenog oružja, a ponekad bi se svojih neprijatelja rješavali tako što su ih žive bacali tigrovima. Kartel je također optužen za testiranje droge na ljudima u koje ubrizgavaju drogu dok se ne predoziraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. kolovoz 2024 05:50