ALEKSANDAR KURENKOV

‘Čovjek bez lica‘ iznenada osvanuo u vrhu ruske vlasti: Došao na funkciju koju je imao Šojgu, prethodnik mu pao niz slap

Posljednji koji je obnašao dužnost ministra za hitne situacije bio je Jevgenij Ziničev, također bivši Putinov čuvar, koji je pao niz vodopad

Aleksander Kurenkov

 /Sputnik Via AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin imenovao je svojeg bivšeg osobnog tjelohranitelja novim ministrom za hitne situacije, nekoliko mjeseci nakon što je njegov prethodnik pod misterioznim okolnostima poginuo pri padu s vodopada.

General-bojnik Aleksander Kurenkov, 49-godišnjak kojeg je u srijedu nominirao Putin, šesti je tjelohranitelj ruskog predsjednika koji je imenovan na visoku državnu dužnost, prenosi Daily Mail.

Posljednja osoba koja je obnašala tu dužnost bio je Jevgenij Ziničev, također bivši Putinov čuvar, koji je poginuo pri padu niz vodopad s visine od 30-ak metara, pri čemu se sumnjalo i na ubojstvo.

Kurenko je poznat pod nadimkom 'čovjek bez lica', a o njegovoj prošlosti i porijeklu malo se zna, a neki tvrde da je služio u protuobavještajnoj agenciji FSB, kao i u FSO-u (Federalnaya sluzhba okhrany), službi odgovornoj za osiguranje najviših ruskih dužnosnika.

"Putin ga osobno dobro poznaje, a njegov izbor znači da će, prema riječima šefa države, Kurenkovu njegove osobne, službene i profesionalne kvalitete, omogućiti da obavlja tu funkciju", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Misteriozna smrt

Neki kritičari kažu da sve paranoičniji Putin u potpunosti vjeruje samo onima koji su svoju lojalnost dokazali čuvajući njegov život.

Prema službenim dokumentima, Ziničev - koji je slovio kao mogući Putinov nasljednik - poginuo je dok je pokušavao "spasiti čovjeka" na vodopadu Kitabo-Oron u rujnu u Sibiru. Putin je bio vidno uznemiren na sprovodu Ziničeva, nazivajući njegovu smrt "nenadoknadivim osobnim gubitkom".

Neki analitičari su vjerovali da je Putin pripremao Ziničeva - kao što je i on nekada bio pripreman za operativca KGB-a - za svog nasljednika. Ziničev je ranije bio zamjenik ravnatelja FSB-a i drugi po rangu zapovijedanja u ministarstvu obrane.

Ziničev, koji je imao čin generala, doživio je spektakularni uspon pod vlašću Putina i bio je određen za novu moćnu ulogu u vijeću sigurnosti Kremlja u trenucima kada je poginuo u misterioznom incidentu na Arktiku.

Profesor Valerij Solovej - povezan s u Rusiji popularnom društvenom mrežom Telegram Channel General SVR - ustvrdio je: "Odmah da kažem da to nije bila tek smrt, već ubojstvo generala... Nije umro sam, s njim je umrlo još nekoliko ljudi".

Poginuo je i čovjek kojeg je Ziničev navodno pokušao spasiti, 63-godišnji dokumentarist i snimatelj Aleksander Melnik. Putin mu je posthumno dodijelio priznanje Heroja Rusije.

Njegova zamjena Kurenkov "radio je kao Putinov viši ađutant", rekao je izvor za medijsku grupaciju RBC. Kasnije je, pak, bio zamjenik ravnatelja Ruske nacionalne garde, koja je izravno odgovorna Putinu. Posljednjih godina promaknut je u čin general-bojnika.

Važna funkcija u Rusiji

Očekuje se da će ovo imenovanje bivšeg tjelohranitelja potvrditi ruski parlament.

Ministar za hitne situacije istaknuta je funkcija u Rusiji. Osoba na toj funkciji odgovorna je za borbu s poplavama, šumskim požarima i olujama, ali se smatra da su ključna sigurnosna pitanja također u njegovom portfelju.

Na toj je poziciji svoje ime izgradio i Sergej Šojgu, sada dugogodišnji ministar obrane.

Nije jasno gleda li Putin Kurenkova kao mogućeg nasljednika.

Jedan bivši njegov tjelohranitelj, 49-godišnji Aleksej Djumin, guverner je regije Tula, a drugi, 53-godišnji Dmitrij Mironov, sada je Putinov pomoćnik, nakon što je bio guverner Jaroslavske regije.

Još jedan od njih je i 49-godišnji Sergej Morozov, koji je postao guverner regije Astrahan prije nego što se vratio u tajne službe sa činom general-bojnika.

Na najvišem je položaju od svih Putinovih bivših tjelohranitelja 68-godišnji general Viktor Zolotov, koji se nalazi na čelu Ruske nacionalne garde.

Zolotov je također bio i tjelohranitelj prvog ruskog postkomunističkog predsjednika Borisa Jeljcina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:30