POLJSKI POLITIČKI GADGET

Zabranu govora kandidata za premijera izigrali uz pomoć snimke na iPadu

“Želim vam ipak predstaviti našeg kandidata za premijera”, objavio je prekjučer Jaroslaw Kaczynski, čelnik poljske oporbene stranke Pravo i pravednost (PiS), i pred zgranutim članovima parlamenta izvadio tablet na kojem je snimljen govor profesora Piotra Glinskog, PiS-ova kandidata kojemu nije bilo dopušteno govoriti u Sejmu jer nije zastupnik.

Kaczynski je tako doskočio situaciji u kojoj je zabranjeno pojavljivanje Glinskog u parlamentu i oko 15 minuta ispred sebe držao tablet s kojega je PiS-ov kandidat za šefa vlade stručnjaka nudio svoj recept za izlazak Poljske iz krize koja se počinje osjećati i u toj zemlji. Cijelo to vrijeme stvarni Glinski sjedio je na galeriji parlamenta, a članovi vlade Donalda Tuska, o čijoj se sudbini raspravljalo o Sejmu, neugodno su se meškoljili u klupama.

Samo da je bio glasniji

“Kaczynski ima iPad!”, napisao je na Twitteru ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski što je bila šala na račun bivšeg premijera i njegove poznate netrpeljivosti prema gadgetima. Kaczynski je jedino pogriješio što je tablet držao predaleko od mikrofona. “Budite tiši pa ćete ga bolje čuti”, rekao je šef PiS-a nakon što su mu neki zastupnici prigovorili da ne čuju dobro što im virtualni Glinski poručuje.

Vlada preživjela

Očekivano, glasanje u Sejmu o povjerenju vladi Donalda Tuska (što je tražio PiS) završilo je potporom parlamenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:57