KRIZA NIJE GOTOVA

Cijena plina osjetno pala, ali pojavio se novi problem: ‘Pretjeralo se, koštat će nas milijarde...‘

‘Hladnoća može doći bilo kada. Tada odmah skoči potražnja i cijena‘, kaže stručnjak za plin

Ilustracija

 Anne-christine Poujoulat/Afp

Jedan megavat sat (MWh) koštao je krajem kolovoza na europskom veleprodajnom tržištu TTF gotovo 350 eura. Ali danas se može naći za petinu te cijene, jer ga malo tko može uopće iskoristiti, piše njemački Spiegel. U strahu od nestašice, europski rezervoari su u par mjeseci napunjeni, pa se LNG tankeri s ukapljenim plinom gomilaju uz obale. Kapaciteti u Njemačkoj u ponedjeljak su bili popunjeni 99,89 posto, a skladišta plina diljem EU-a preko 95 posto, piše Spiegel.

LNG tanker Seapeak Creole, dug 295 metara i širok 46 metara, već danima čeka pred LNG terminalom u blizini Gibraltara, sa 173.400 kubičnih metara smrznutog plina iz SAD-a. Pored njega prolaze drugi tankeri s ukapljenim plinom. Više nema panike, iako Rusi isporučuju malo plina, a Njemačkoj baš ništa.

Toplo je za studeni, apeli na štednju i prije svega visoke cijene utjecali su na privatne i industrijske potrošače. I tako vlasnici tereta na LNG tankerima čekaju hladnija, isplativija vremena.

‘Isplati se čekati‘

Hanns Koenig, stručnjak u konzultantskoj tvrtki Aurora Energy Research kaže da se isplati čekati: cijena prirodnog plina nedavno je bila oko 75 eura po megavat satu, a za ugovore za isporuke u prosincu plaćeno je oko 115 eura. EU je pretjerala sa gomilanjem plina, kaže Thierry Bros, profesor energetike na francuskom sveučilištu Sciences Po Paris. Kao rezultat toga, LNG brodovi se gomilaju uz europske obale. Bilo bi pametnije, kaže on, da su spremnici na početku sezone grijanja bili puni oko 80 posto, što bi osiguralo fleksibilnost. "Nismo trebali tako drastično smanjiti industrijsku potrošnju. Ukupna ekonomska šteta vjerojatno će se mjeriti milijardama", upozorava francuski profesor.

Brodovi s ukapljenim plinom skupljaju se na obalama Španjolske jer Španjolci imaju LNG terminale na šest lokacija, dok Njemačka još nema niti jedan. No i španjolska skladišta gotovo su puna, a nije lako dopremiti plin iz španjolske luke do Francuske i Njemačke.

Međutim, kriza nije gotova. "Hladnoća može doći bilo kada. Tada odmah skoči potražnja i cijena", kaže Koenig. Stoga je dobro što su tankeri kod europskih obala, kao dodatna skladišta.

Pad veleprodajnih cijena gotovo da se nije odrazio na krajnje potrošače. Prema portalu za usporedbu cijena Check24, prosječno njemačko kućanstvo s potrošnjom od 20 megavat sati u listopadu je prirodni plin u prosjeku plaćalo 3726 eura godišnje. To je bilo 2361 euro više nego u listopadu 2021.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:20