OPTUŽIO OBAMU ZA LAŽI

Chomsky smatra akciju Geronimo ilegalnom: Bush je veći zločinac od Osame jer je naredio ubojstva

'Što da su irački specijalci ubili Busha i bacili ga u more? I kakav je to naziv akcije? To je kao da se neka nacistička akcija zvala Židov'
US linguist and scientist Noam Chomsky after receiving his Doctor Honoris Causa title from the rector of the National Autonomus University of Mexico (UNAM in Spanish), Jose Narro (L), at the Palacio de Mineria, in Mexico City, on September 24, 2010. AFP PHOTO/Alfredo Estrella
 AFP

Ubojstvo Osame bin Ladena podijelilo je stavove mnogih utjecajnih osoba na svijetu o tome je li akcija bila legalna i je li ozloglašeni terorist zaslužio suđenje. Profesor Noam Chomsky , istaknuti intelektualac, ne dvoji niti najmanje - akcija je ilegalna.

- Kako bismo reagirali da su, primjerice, irački specijalci likvidirali Georgea W. Busha i potom njegovo tijelo bacili u more? Potpuno je jasno kako je cijela akcija bila planirani atentat, a samim time su prekršene osnovne norme međunarodnog prava - naveo je Chomsky u objašnjenju.

Svjetski poznati profesor dovodi u pitanje i priznanje Osame bin Ladena za napad na WTC 11. rujna 2011. godine, a odmah potom i toliko spominjanu pravednost SAD-a .

- Mogu i ja priznati da sam osvojio bostonski maraton, ali što te riječi znače? Prisjetimo se travnja 2002. godine i onoga što je FBI iznio u javnost. Kazali su kako vjeruju da je napad na WTC planiran u Afganistanu, ali nije li čudno što to nisu mogli znati sedam mjeseci ranije kad su talibani ponudili izručenje bin Ladena , pod uvjetom da SAD dokažu kako je on kriv za napade - tvrdi Chomsky i dodaje kako je Obama lagao dok je rekao da se brzo ustanovilo kako je al-Qa'ida odgovorna za napade.

Potom se ponovno dotakao Busha, kojeg smatra većim zločincem od bin Ladena jer je "donosio odluke zbog kojih je poginulo više stotinu tisuća ljudi". Bin Laden pak, tvrdi Chomsky, nije bio ništa više od osumnjičenika.

Na samom je kraju spomenuo i naziv akcije, koja mu nema previše smisla jer je Geronimo pružao otpor onima koji su došli osvojiti njegovu zemlju , a to su činili tako što su provodili genocid.

- To je kao da su nacisti nazvali neku od svojih akcija 'Židov' - kaže Chomsky.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 08:00