U BANJA LUCI

Carinske uprave RH i BiH potpisale memorandum o sprječavanju zloporabe pri uvozu i izvozu roba

Pojašnjava se da će se na temelju tih podataka sprječavati bilo kakve zloporabe oko prijenosa roba preko granice

Mario Demirović

 Vlado Kos/Cropix

Čelni ljudi Carinske uprave Hrvatske i Uprave za neizravno oporezivanje (UINO) BiH potpisali su u srijedu memorandum kojim je predviđena razmjena podataka kako bi se spriječile zloporabe prigodom uvoza i izvoza roba, pranja novca, nelegalne trgovine te korupcije u carinskim službama.

Kako je priopćeno iz UINO BiH, memorandum su u Banja Luci potpisali direktor te uprave dr. Miro Džakula i direktor Carinske uprave Hrvatske Mario Demirović.

„Cilj potpisanog Memoranduma je da se na dnevnoj osnovi razmjenjuju informacije između carinskih službi dviju zemalja o izvozu roba iz jedne zemlje i ukupne informacije o uvozu robe u drugu zemlju“, stoji u priopćenju.

Pojašnjava se da će se na temelju tih podataka sprječavati bilo kakve zloporabe oko prijenosa roba preko granice, a ujedno će se sprječavati i mogućnost korupcije u carinskim službama dviju zemalja.

Vodstva carinskih uprava Hrvatske i BiH dogovorila su i razmjenu informacija oko prijave unosa i iznosa gotovog novca kako bi se spriječilo pranje novca. Uz to dvije uprave će razmjenjivati i informacije oko suzbijanja nelegalne trgovine, posebno duhana i duhanskih proizvoda.

Vodstva Carinske uprave Hrvatske i Uprave za neizravno oporezivanje BiH dogovorila su i da se od 1. ožujka započne prijevoz roba preko graničnog prijelaza Svilaj koji je otvoren krajem prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:38