POSLJEDICE ZARAZE

Čak 76 posto hospitaliziranih zbog covida u Wuhanu simptome je osjećalo i nakon pola godine

Najčešće se radilo o umoru ili slabosti mišića, a tu su i problemi sa spavanjem, gubitak kose, mirisa, depresija, lupanje srca...
 HECTOR RETAMAL/AFP

Rezultati kineske studije provedene u Wuhanu na više od 1700 pacijenata oboljelih od covida-19 pokazali su da je čak 76 posto pacijenata patilo od najmanje jednog simptoma bolesti i šest mjeseci nakon infekcije. Podaci su objavljeni u petak u medicinskom časopisu Lancet.

Riječ je o pacijentima otpuštenima iz wuhanske bolnice Jinyintan između siječnja i svibnja prošle godine, piše CNN.

Studija je otkrila da je 76 posto ili više od tri četvrtine pacijenata koji su sudjelovali u praćenju simptoma bolesti prijavilo da još uvijek osjećaju određene simptome. Najčešće se radilo o umoru ili slabosti mišića, koje je i šest mjeseci od početka dijagnoze prijavilo 63 posto sudionika studije, a 26 posto ih je imalo problema sa spavanjem, piše francuski Liberation.

Istraživanje je pokazalo da bi bolest mogla imati i dugotrajne psihološke komplikacije. Anksioznost ili depresija uočeni su u 23 posto pacijenata.

Među ostalim zamijećenim poremećajima znanstvenici su evidentirali gubitak kose, mirisa, apetita ili okusa, bolove u zglobovima, lupanje srca, vrtoglavice i povraćanje.

Liječnici kažu da su u pacijenata koji su preboljeli teži oblik bolesti na rendgenskim snimkama zamijećena oštećenja na plućima.

- S obzirom na to da je covid-19 nova bolest, tek sad postupno počinjemo uočavati neke od njegovih dugoročnih negativnih učinaka na zdravlje pacijenata - rekao je glavni autor studije, dr. Bin Cao iz kinesko-japanske bolnice prijateljstva i Nacionalnog centra za respiratornu medicinu.

- Naša analiza ukazuje na to da većina pacijenata i nakon napuštanja bolnice nastavlja živjeti s posljedicama koronavirusa. Ona ukazuje na potrebu za dugoročnijom brigom o pacijentima i nakon otpusta iz bolnice, osobito o onima koji su preboljeli teži oblik infekcije. Naš rad ukazuje i na važnost provedbe dulje naknadne studije na široj populaciji, koja će nam omogućiti da shvatimo čitav spektar posljedica koje covid-19 ostavlja na ljudima - rekao je Bin Cao.

Dugoročne posljedice covida-19 na zdravlje

Znanstvenici širom svijeta proučavaju dugoročne posljedice koronavirusa koje nazivaju "dugim covidom".

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi umor, otežano disanje, kašalj, bolove u zglobovima i bolove u prsima kao najčešće prijavljene dugoročne simptome.

No izvještava i o ostalim dugotrajnim posljedicama, poput poteškoća s razmišljanjem i koncentracijom - poznatim kao "moždana magla", a kod mnogih pacijenata uočene su glavobolja i depresija.

Rezultati studije objavljeni u British Medical Journal u kolovozu pokazali su da je od posljedica covida koji je trajao dulje od 12 tjedana patilo oko 10 posto pacijenata.

No kinesko je istraživanje dosad najsveobuhvatnije i najdulje istraživanje kojim se pratio dugoročan utjecaj covida-19 na pacijente otpuštene iz bolnice, tvrde njegovi autori.

Pacijenti obuhvaćeni studijom imali su prosječno 57 godina, a iz bolnice Jinyintan u Wuhanu, u kojoj su liječeni prvi oboljeli od covida, otpušteni su između 7. siječnja i 29. svibnja 2020.

Istraživanjem je obuhvaćeno 70 posto svih otpuštenih pacijenata s preboljelim covidom-19 u spomenutom razdoblju, uz izuzetak umrlih, kao i onih koji nisu mogli sudjelovati zbog teškog mentalnog ili fizičkog stanja te osobe koje su odbile sudjelovati u studiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 06:35