ODLAZAK PRINCA

Buckinghamska palača spustila zastavu, uglednici diljem svijeta opraštaju se od Philipa: ‘Izuzetan život‘

Buketi tulipana, ruža, ljiljana i narcisa ostavljaju se duž ograde palače, na čijim je vratima izvješena obavijest o smrti
 Adrian Dennis/Afp/Profimedia

Zastava na Buckinghamskoj palači spuštena je na pola koplja zbog smrti princa Philipa, a ispred njezine ograde Britanci su počeli ostavljati cvijeće i poruke. Reakcije pristižu i iz cijeloga svijeta.

Buketi tulipana, ruža, ljiljana i narcisa ostavljaju se duž ograde palače, na čijim je vratima izvješena obavijest o smrti krljačina supruga. Slična je slika i ispred dvorca Windsora, javlja BBC.

Kraljevski dopisnik BBC-ja Nicholas Witchell kazao je da je ovo trenutak "stvarne nacionalne tuge, posebno za kraljjicu koja je izgubila supruga nakon 73 godine braka".

Prvi je, kako i priliči, reagirao britanski premijer Boris Johnson koji je kazao da će narod tugovati s kraljevskom obitelji i kraljicom Elizabetom, koja je izgubila "snagu i oslonac duži od 70 godina".

Bivši britanski premijer Tony Blair pohvalio je "odlučnost" i "odvažnost" vojvode od Edinburgha.

"Posebice će ostati zapamćen po izuzetnoj i čvrstoj potpori kraljici tijekom svih tih godina. Također mu treba odati počast kao čovjeku koji je bio dalekovidan, odlučan i odvažan", rekao je Blair, dodavši da je "često bio ispred svog vremena".

Princ Philip, najpoznatiji suprug na svijetu koji je uz kraljicu bio više od 70 godina, umro je jutros u 100. godini.

Australski premijer Scott Morrison je u njegovu čast naredio spuštanje zastava na pola koplja, kazavši da je suprug kraljice Elizabete II. "utjelovio jednu cijelu generaciju koju više nikada nećemo vidjeti".

"Cijela obitelj Commonwealtha se ujedinjuje u tuzi i zahvalnosti zbog smrti i života princa Philipa. Neka vas Bog blagoslovi", rekao je Morrison.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier kazao je da je princ pridonio poslijeratnom pomirenju Britanije i Njemačke.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas pozdravio je, pak, Philipov "dug život u službi svoje zemlje".

Bivši američki predsjednik George W. Bush odao je počast prinčevom "dugom i izuzetnom životu".

"Tijekom svog dugog i izuzetnog života posvetio se plemenitim ciljevima i bio je na usluzi drugima. Ujedinjenu Kraljevinu je dostojanstveno predstavljao, britanskoj kruni je podario golemu snagu i potporu", poručio je bivši predsjednik SAD-a.

Irski premijer Michael Martin je rekao da je "ožalošćen" viješću o smrti princa Philipa.

"Naše misli i molitve upućujemo kraljici Elizabeti II. i britanskom narodu", poručio je na Twitteru šef irske vlade.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izrazio je svoju "iskrenu sućut" kraljici Elizabeti nakon smrti njezinog supruga koji će "Izraelu jako nedostajati".

"Izražavam najiskreniju sućut njezinom veličanstvu kraljici Elizabeti, princu Charlesu, kraljevskoj obitelji i britanskom narodu u povodu smrti vojvode od Edinburgha. Princ Philip će svima jako nedostajati, ovdje u Izraelu i cijelom svijetu", napisao je Netanyahu u poruci na Twitteru.

Mourinho prekinuo presicu

Kanadski premijer Justin Trudeau kazao je da je princ Philip bio "čovjek uvjerenja i načela".

"Sjećat ćemo ga se kao oslonca u životu naše kraljice", dodao je.

Sućut britanskom narodu i kraljevskoj obitelji poslali su i novozelandska premijerka Jacinda Ardern, nizozemski premijer Mark Rutte, norveški i švedski kraljevi Harald i Karl Gustav.

Menadžer Tottenhama Jose Mourinho prekinuo je tiskovnu konferenciju uoči utakmice s Manchester Unitedom kako bi izrazio sućut kraljevskoj obitelji.

"Imam duboko, duboko, duboko poštovanje prema kraljevskoj obitelji. Ne tuguju samo u ovoj zemlji. Jako mi je žao, ali to je život i moramo dalje", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:34