BREXIT

Brojnim građanima EU sada prijeti deportacija iako su se prijavili za ostanak u UK

Ured je državljanima EU dao navodno upute za deportaciju iako su mogli dokazati da su podnijeli zahtjev za ostanak
Boris Johnson
 Tolga Akmen/various sources/AFP

Europski građani koji su se prijavili za boravišni status koji im omogućava ostanak u Velikoj Britaniji nakon Brexita mogli bi se suočiti s pritvorom i deportacijom. Prema pisanju britanskog tjedna Observer, ured za unutarnje poslove državljanima EU dao je upute za deportaciju iako su mogli dokazati da su podnijeli zahtjev za boravišni status koji je trebao zaštititi njihova prava.

Ministri su više puta obećavali da će svatko tko se prijavio do isteka roka zaštititi svoja postojeća prava boravka i rada u zemlji dok se njihov slučaj razmatra. Do 30. lipnja 2021. godine građani Europske unije mogli su prijaviti dva statusa. Status "settled" bio je namijenjen građanima koji su živjeli u Ujedinjenoj Kraljevini više od pet godina prije datuma konačnog Brexita, odnosno 31. prosinca 2021. godine. Status "pre-settled" bio je namijenjen onima koji su ondje živjeli manje od pet godina, pod uvjetom da se on može promijeniti u "settled" uz ostvarene uvjete i pet godina boravka.

Zagarantirane norme

Te norme zagarantirane su sporazumom o povlačenju sklopljenim s Europskom unijom kako bi se olakšalo tranziciju građanima EU u Velikoj Britaniji. Prema vladinoj stranici, do 30. lipnja za boravišni status prijavilo se 6,02 milijuna građana EU. Od toga je riješeno 5,45 milijuna prijava. Samo 2 posto prijava (109,400) bilo je odbijeno, a 1 posto (79.800) su bile one nevažeće.

Nepoštovanje sporazuma izazvalo je brojne optužbe na račun Ministarstva unutarnjih poslova. Britanska dobrotvorna organizacija koja propituje prava pritvaranja migranata Bail for Immigration Detainees (BID) 29. srpnja poslala je pismo šefu provedbe useljeničke službe u kojem izražava zabrinutost zbog toga što Ministarstvo unutarnjih poslova nije potvrdilo primanje riješenih zahtjeva za status u slučajevima u kojima se želi deportirati građane EU. BID tvrdi da će do kraja ovog tjedna, ako od Ministarstva ne dobije smislen odgovor, podnijeti žalbu Europskoj komisiji.

U petak je, primjerice, jedan građanin EU zamalo deportiran nakon što je bio zatočen u centru za uklanjanje useljenika, naveo je Observer. Odvjetnik je osigurao njegovo puštanje na slobodu uz jamčevinu nakon što je sudac zaključio da ga se ne može deportirati jer je podnio zahtjev za ostanak u Britaniji.

Unatoč tome Ministarstvo unutarnjih poslova i dalje je osporavalo puštanje na slobodu i nije ponudilo objašnjene za prijašnje tvrdnje da nema dokaza o njegovu zahtjevu za ostanak. Jedan od slučajeva koje je naveo BID uključivao je državljanina EU koji je unatoč podnošenju prijave putem interneta dobio upute za deportaciju.

Pravni direktor BID-a Pierre Makhlouf rekao je kako se čini da je Ministarstvo unaprijed odlučilo o sudbini određenih državljana EU, vjerujući da ih je lako ukloniti. U nastojanju da se ljude deportira zaobilaze se zakonski postupci.

Prijave poštom

''Može biti nejasno je li to zbog administrativnog ili namjernog zanemarivanja. No, zanemarujući pravne korake koje su državljani EU poduzeli kako bi ostvarili svoja prava, Ujedinjeno Kraljevstvo krši svoje dužnosti iz sporazuma o povlačenju'', rekao je Makhlouf.

Kako primjećuje BID, problem se uglavnom odnosi na prijave koje su poslane poštom, a ne putem digitalne platforme na stranicama vlade, koja je pokrenuta u svrhu prijave statusa boravka. Papirnate prijave koristili su brojni ugroženi ljudi, uključujući starije osobe ili one u pritvoru i zatvoru kojima je bilo teško pristupiti računalu.

Broj građana koji bi mogli biti pogođeni je znatan, a kao primjer se može navesti zatvor Wandsworth u južnom Londonu: od 1500 njegovih zatvorenika, 500 je državljana EU. Mnogi su pritvoreni u svojim ćelijama i oko 23 sata dnevno, posebice zbog pandemije, upozorili su iz BID-a. Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova odbacio je navode Observera kao neutemeljene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:20