REPORT GOJKA DRLJAČE

Broji li Johnson zadnje premijerske dane? Ostavljaju ga i najbliži: ‘Ovo su zadnji dani Rima‘

Mnogi se slažu da je ostavka Munire Mirze, bliske suradnice Borisa Johnsona, do sada najteži udarac britanskom premijeru

Munira Mirza i Boris Johnson

 David Cliff/AFP

Većina političkih analitičara slaže se da je ostavka Munire Mirze, bliske suradnice Borisa Johnsona, do sada najteži udarac britanskom premijeru. Johnson je sada već pod višemjesečnim pritiskom značajnog dijela vlastite stranke da se povuče s premijerske pozicije, a samo ovaj tjedan napustili su ga njegov šef osoblja Dan Rosenfield, njegov glavni "non-public" sekretar Martin Reynolds te direktor komunikacija Jack Doyle.

Munira Mirza jedna je od najdužih saveznika Johnsona i njegova osoba od povjerenja, koja mu je pomagala u donošenju politika te u nizu 'dvorskih ratova'. Štoviše, mnogi analitičari procjenjuju kako je Mirza u Johnsonovoj vladi bila jedan od glavnih kreatora kulture zaplotnjaštva.

Mirza je dala ostavku nakon neprimjerenog komentara Johnsona o političkom rivalu Keiru Starmeru, a većina dobro upućenih konzervativaca tvrde kako je njezin čin ogroman udarac za premijera: "Vrlo je jasno kako Munira Mirza misli da je premijer spreman za odlazak te je ostavkom i objavom pisma to pokušala ubrzati", rekao je bivši konzervativni ministar David Gauke.

Odmiče se i Johnsonov drugi čovjek?

Johnsonov najvažniji ministar Rishi Sunak izrazio je žaljenje zbog odlaska Mirze, a za Johnsonovu izjavu koja je inicirala Mirzinu ostavku rekao je kako bi radije da to premijer nije rekao, što je pojedine političke analitičare već ponukalo da zaključe kako se niti premijerov drugi čovjek više ne želi beskompromisno vezati uz njega.

Channel 4 opisao je razvoj događaja u Johnsonovoj vladi kao "zadnje dane Rima".

Dominantni skandal Johnsonove vlade jest je tzv. partygate ili organizacija zabava u sjedištu vlade tijekom 'lockdowna', što istražuje policija. Grupa parlamentaraca zbog toga već eksplicite traži premijerovu ostavku, ali većina čeka kraj policijske istrage. Johnsonova vlada već je priznala po tom pitanju "pogreške u upravljanju i procjeni".

Mirza je dala ostavku jer ju je navodno zasmetala težina opaski Johnsona na račun laburista Starmera. Johnson ga je, naime, optužio da je omogućio zlostavljaču djece da izbjegne pravdu, što je Mirza ocijenila neprihvatljivim urušavanjem političkih standarda.

Od komunista do torijevaca

Mirza je rođena u Oldhamu kao dijete roditelja koje je stiglo u Britaniju iz Pakistana. Studirala je na Oxfordu, a u mladosti je bila članica Revolucionarne komunističke partije te je pisala za magazin Living Marxism. Frustriralo ju je jednoumlje ljevice te je relativno brzo potpuno promijenila spektar političkih stavova. Počela je raditi za torijevski Policy Exchange think tank.

U Johnsonovoj vladi ispočetka je bila savjetnica za umjetnost i kulturu, ali je njezin utjecaj, zahvaljujući bliskosti s premijerom, bio puno veći od kulture. Za Johnsona je radila dugih 14 godina. Premijer ju je osobno opisao kao "moćni detektor budalaština".

Osobni biograf premijera, Andrew Gimson, opisao je 2020. godine i premijera i Mirzu kao osobe koje se ne daju lako zavesti ideologijom. Pri tome je Mirzu karakterizirao kao nekoga sa znanstveno-činjeničnim pristupom, dok se Johnson više oslanja na instinkte. Premijer je navodno posebno cijenio njezin istančani smisao za humor.

Brif:

1 BA.1 podvarijanta omikron varijante postaje dominantna u Danskoj, Indiji i Južnoj Africi. Prva istraživanja ukazuju na 30-34 posto višu zaraznost, ali nema dokaza da je varijanta opasnija. Postoje tek naznake da više probija zaštitu stečenu cijepljenjem. Sve je više mišljenja kako bi BA.1 mogla postati i dominantna svjetska varijanta. Usprkos BA.1 Danska ukida sve mjere, pa i samoizolaciju.

2 MMF pokušava obraniti krhki dogovor s Argentinom o restrukturiranju duga od 44,5 milijardi dolara.

3 Kineska nekretninska grupa Shimao još jedna je u nizu onih koja se trese nakon kolapsa obveznica Evergrandea.

Preporuke dnevnog štiva:

Istraživanje: Jesu li ljudi manje skloni pomoći ako ih se zamoli preko Zooma?

Anketa: Tko to u Sjedinjenim državama priželjkuje cezuru?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 19:35