POPUŠTANJE MJERA

Broj zaraženih raste, no milijuni Kineza svejedno će putovat će u narednim tjednima

Ove se lunarne Nove godine očekuje čak dvije milijarde putovanja, dvostruko više nego prošle godine

Gužve na željezničkoj postaji u Hangzhou

 Str/Afp

Kina je u nedjelju i službeno otvorila svoje granice, gotovo u potpunosti raskrstivši sa strogim pandemijskim mjerama koje su bile na snazi skoro dvije godine. Stotine tisuća Kineza sprema se za putovanja u inozemstvo, dok otvaranje granica u drugom smjeru znači i da će jednako velik broj građana požuriti natrag u svoju domovinu, kako bi nakon gotovo dvije godine, vidjeli obitelji i prijatelje. Samo u Hong Kongu očekuje se odlazak oko 400.000 Kineza, koji bi u narednim danima mogli posjetiti Kinu. U toj kineskoj autonomnoj pokrajini u subotu se čekalo i do devedeset minuta na PCR test - koji je još uvijek nužan za ulazak u Kinu. Otvaranje države, nakon niza masovnih prosvjeda protiv pandemijskih mjera, koji su zabrinuli vlasti u Pekingu, odvija se uoči kineske Nove godine.

Prije pandemije, radilo se o razdoblju najveće godišnje migracije na svijetu, u kojem su se milijuni ljudi vraćali kući kako bi proveli vrijeme s obitelji. Ove se lunarne Nove godine očekuje čak dvije milijarde putovanja, dvostruko više nego prošle godine. Očekuje se i masovni porast turističkih putovanja Kineza izvan granica svoje države - destinacije poput Tajlanda i Indonezije obarale su rekorde prema broju pretraga na stranicama kineskih putnih agencija ubrzo nakon najave popuštanja pandemijskih mjera. Kina je u nedjelju ponovno započela izdavati putovnice i vize za svoje stanovnike, te obične vize i dozvole boravka za strance.

Reuters izvještava kako je na glavnoj zračnoj luci u Pekingu u nedjelju sve vrvjelo emocionalnim zagrljajima i pozdravima, kako su Kinezi nahrlili kućama iz gradova poput Varšave, Hong Konga i Frankfurta. "Već sam se dugo veselio ponovnom otvaranju", kazala je agenciji Shen, 55-godišnja poduzetnica iz Hong Konga. "Konačno smo ponovno povezani sa svijetom. Uzbuđena sam, ne mogu vjerovati da se to događa". Sjenu na kinesko otvaranje bacaju najnovije informacije o širenju zaraze koronavirusa u toj državi, gdje većina stanovništva nije uopće cijepljenja, te gdje su središnje vlasti odbijale strane donacije dokazano uspješnih mRNA cjepiva. Popuštanje mjera unutar granica Kine dovelo je do stravičnog porasta broja zaraženih, a Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi kako službene brojke iz Pekinga prikrivaju stvarni broj hospitalizacija i umrlih od te bolesti. Oko 80% kreveta na odjelima intenzivne njege u najvećim kineskim bolnicama već je popunjeno oboljelima, a službenica Nacionalne zdravstvene komisije Jiao Yahui kazala je kako se zdravstvene službe suočavaju s "izazovom bez presedana" u liječenju novih slučajeva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:30