PREDSJEDNIČKI NEMAR

Britanski novinar: ‘Bidenov skandal s dokumentima možda je i teži od onog Trumpovog‘

‘Situacija je izuzetno ozbiljna za obojicu. I Trump i Biden mogli bi biti osuđeni‘

Joe Biden za volanom svoje Corvette koju čuva u garaži gdje su pronađeni tajni dokumenti

 Brian Cahn/Zuma Press/Profimedia

Nakon što su odvjetnici Joe Bidena priznali da su prošle jeseni u njegovom privatnom uredu otkrili desetak povjerljivih dokumenata, jučer su obznanili da su pronašli i manju količinu tajnih dokumenata u njegovoj garaži u Wilmingtonu u saveznoj državi Delaware. Joe Biden je izjavio kako nije znao da su dokumenti tamo.

Nick Allen, urednik američkog odjela britanskog Telegrapha, smatra da se Joe Biden našao još u težoj situaciji nego Donald Trump, na čijem su imanju Mar-a-Lago na Floridi, podsjetimo, američki agenti pronašli više od 300 dokumenata s oznakama tajnosti uključujući materijal CIA-e, Agencije za nacionalnu sigurnost i FBI-ja.

‘Situacija je izuzetno ozbiljna za obojicu. I Trump i Biden mogli bi biti osuđeni prema Zakonu o predsjedničkim dokumentima i Zakonu o špijunaži ako se dokaže da su postupali s " nemarom". Međutim, razlika je u tome, što su Trumpovi dokumenti bili čuvani u skladištu, u njegovom uredu u Mar-a-Lagu, gdje je nastavio živjeti i raditi nakon što je napustio Bijelu kuću. U slučaju Bidena, povjerljiv materijal, pronađen je u ormaru, u washingtonskom think tanku, gdje je Biden imao privatni ured. Taj prostor prestao je koristiti nakon što je pokrenuo svoju predsjedničku kampanju u travnju 2019‘, smatra Allen. Valja naglasiti kako je Biden klasificiranim dokumentima imao pristup još kao Obamin potpredsjednik.

Allen naglašava kako su dokumenti pronađeni tek 2. studenog 2022., što ostavlja otvorenim pitanje tko im je sve imao pristup u te tri godine.

‘Nitko, osim možda Bidena, ne zna gdje su bili dokumenti između njegovog prestanka obnavljanja dužnosti potpredsjednika u siječnju 2017. i otvaranja think tank ureda‘, smatra Allen.

Osim što je ovo udarac za predsjednika Bidena, mogao biti biti i važan poticaj za Trumpa uoči potencijalnog revanša prije izbora 2024. Biden bi tako mogao izgubiti jednu od glavnih točki napada na suparnika; onu u kojoj glasače uvjerava da ne mogu vjerovati Trumpu da se može nositi s utegom čuvanja nacionalnih tajni.

‘Demokrati će nastaviti tvrditi da su postupci gospodina Trumpa bili gori, ali prestat će tražiti da on uistinu bude sudski gonjen, znajući da će i republikanci tada činiti pritisak da se sudi i Bidenu‘, piše Allen.

Nadalje, tvrdi kako Trump ustraje u tome da je, prije nego što je prestao biti predsjednik, skinuo oznaku tajnosti s Mar-a-Lago dokumenata. Biden koji je, nakon odlaska s funkcije potpredsjednika, imao iste ovlasti da deklasificira dokumente koji su se kasnije pojavili u njegovom uredu i garaži, nije to učinio.

‘Biden se brani kako nije znao da su dokumenti bili u njegovom prostoru. Neznanje ne znači da nije prekršio zakon‘, zaključuje Allen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:51