NOVA DRAMA ZA TRUSS

Britanska premijerka na tankom ledu: Ministar financija dobio otkaz, protivnici već kuju planove

Liz Truss gasi nekoliko požara nakon što je njezin ‘mini proračun‘ izazvao dramatični pad funte te porast zaduživanja

Liz Truss

 Oli Scarff/AFP

Ministar financija Velike Britanije Kwasi Kwarteng dobio je otkaz nakon 38 dana. Britanska premijerka Liz Truss rekla je da joj je “nevjerojatno žao‘‘ što je izgubila Kwartenga te odala počast svome "velikom prijatelju".

Kwarteng se u petak s godišnjeg sastanka Međunarodnog monetarnog fonda u Sjedinjenim Američkim Državama vratio ranije kako bi razgovarao s premijerkom, ali su britanski mediji odmah doznali da je ministar otpušten.

Ubrzo je za novog ministra imenovan Jeremy Hunt, koji je ranije bio na pozicijama ministra kulture i ministra vanjskih poslova. Kod nas je poznat po tome što je Sloveniju 2019. tijekom diplomatskog posjeta Ljubljani nazvao sovjetskim vazalom.

Truss je na konferenciji za medije na kojoj ga je predstavila izjavila da će on potaknuti "rast" koji želi ostvariti i podržati reforme koje su Ujedinjenoj Kraljevini potrebne. Novinska konferencija bila je izrazito kratka, a Truss je primila samo četiri pitanja - od koja su se dva ticala njene premijerske pozicije koju je pokušavala obraniti. "Danas sam se pobrinula za ekonomsku stabilnost", rekla je.

Trussina vlada, koja je tek započela s radom, već je suočena s pitanjima o svom skorom kraju. Truss požare gasi otkako je 23. rujna predstavila mini-proračun koji je potom izazvao previranja na tržištu, dramatični pad funte te porast zaduživanja zemlje.

Truss i Kwarteng razmatrali su trebaju li napraviti zaokret u prijedlogu poreznih planova što je potkopalo vjeru u moć nove vlade da vodi zemlju kroz gospodarsku krizu i dovelo premijerku u ponižavajući položaj.

Zastupnici Konzervativne stranke u Britanskom parlamentu trenutno raspravljaju o tome tko bi mogao zamijeniti premijerku. Njezini kritičari kažu da ne smije čekati do kraja listopada kako bi objavila svoje sljedeće gospodarske planove.

image

Liz Truss i Kwasi Kwarteng

Stefan Rousseau/AFP

Do promjene raspoloženja među Konzervativcima došlo je u srijedu navečer nakon sastanka Odbora 1922, odbora koji sačinjavaju svi članovi Konzervativne stranke koji ne sjede u prednjim parlamentarnim klupama (one su rezervirane za članove vlade ili vlade u sjeni). Odbor trenutno razmatra promjenu pravila koja sprečavaju da se premijeru ili premijerki povjerenje otkaže tijekom prve godine mandata. Međutim, ako predsjednik Odbora Graham Brady primi više od 100 pisama nepovjerenja, morat će se pokrenuti glasanje o povjerenju, kao što je ono bilo pokrenuto protiv Borisa Johnsona, prethodnika Liz Truss.

Postoje i ekstremniji planovi. Paul Goodman, urednik web stranice ConservativeHome, sugerirao je da bi zastupnici mogli podržati kancelara Rishija Sunaka i čelnicu Commonsa Penny Mordaunt kako bi svrgnuli Truss.

Trussini su saveznici upozorili da bi njezin ekonomski plan bio potkopan ako bi se napravio zaokret na ‘‘mini proračunu‘‘.

Insajderi su za Financial Times rekli da Downing Street razmatra odbacivanje velikih dijelova proračuna, uključujući i prijedlog da se poništi planirani porast poreza na dobit koji bi svake godine do 2026. godine koštao 18 milijardi funti. Ministri su već odustali od ukidanja najviše stope poreza na dohodak od 45% za najbogatije.

Kako pišu britanski mediji, u Trussinu timu nije postojao konsenzus kako bi se točno elementi Kwartengovog proračuna trebali izmijeniti ili odbaciti. Za to krive nedostatak iskustva. Kwarteng je u četvrtak inzistirao da se stajalište o njegovih 43 milijarde funti poreznih rezova ‘‘nije promijenilo‘‘.

Ima i onih koji se protive Trussinu planu iscrtavanja nove karte britanskih izbornih jedinica. Reforme su pokušaj izjednačavanja parlamentarnih izbornih jedinica Ujedinjenog Kraljevine i rebalansa zastupljenosti glasača bliže Londonu i južnoj Engleskoj gdje je stanovništvo raslo brže od ostatka zemlje.

Promjene će rezultirati time da će mnoštvo torijevaca biti prebačeno na marginalna mjesta ili će ostati bez svojih mjesta.

Primjerice, izborna jedinica Wyre i Preston North iz koje dolazi ministar obrane Ben Wallace, mogla bi biti ukinuta, a njezino bi se područje podijelilo između pet drugih mjesta.

Taj pomak dodatno će oslabiti podršku koju uživa Truss.

Povjerenstvo za granice Engleske 8. će studenog objaviti novu kartu izbornih jedinica. Konačna karta bit će predstavljena sljedećeg ljeta, a ako opći izbori budu raspisani prije toga, izbori će se održati prema staroj karti.

Pitanje novih parlamentarnih izbora ostaje otvoreno otkako su rejtinzi torijevaca pali nakon objave "mini proračuna".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:25