KRITIČAN INCIDENT

Britanska luka Dover žestoko napala Francusku: ‘Ovo je potpuni kaos, upropaštavate nam ljeto!‘

Zbog nedovoljnog broja carinskog osoblja stvaraju se duge kolone u tom gradu na jugoistoku Engleske

gužve u Doveru

 Stuart Brock/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Britanska luka Dover optužila je u petak francuske vlasti da "upropaštavaju ljetovanje" mnogim obiteljima zbog nedovoljnog broja carinskog osoblja, što ima za posljedicu duge kolone u tom gradu na jugoistoku Engleske.

U ovo vrijeme, kad za većinu škola počinje raspust, pojačava se promet u luci, odakle polaze trajekti za Francusku. Prije prelaska La Manchea francuski carinici provjeravaju putovnice putnika.

No "nedovoljan broj osoblja na francuskoj granici upropaštava početak ljetovanja", upozorava luka u priopćenju.

"U novim prilikama kontrole nakon Brexita i covida, nastojali smo za 50 posto povećati broj kontrolnih kabina na francuskoj granici", ističe doverska luka, ali je "(francusko) osoblje nedostatno i daleko od broja koji je potreban da bi promet za prvi vikend tekao nesmetano".

"Francuska carinska služba jutros nas je zaboravila", izrazio je žaljenje direktor luke Doug Bannister za BBC, nazivajući to "kritičnim incidentom".

Preporučio je putnicima da "zasad ne dolaze u luku" zbog kilometarskih kolona u kojima su turisti i tegljači stajali na cesti.

"Imam rezervaciju za trajekt koji u 8 sati isplovljava iz Dovera, ovo je potpuni kaos. Svaki sat se pomaknem 50 metara. Tom brzinom trebat će mi 34 sata da stignem u luku", napisao je na Twitteru korisnik nešto prije 7 sati.

Drugi je rekao da je "čekao pet sati i još nije u luci".

Zbog ovog poremećaja operater P&O Ferries u petak je preporučio da se "za prolazak sigurnosne provjere predvidi barem šest sati", pozivajući putnike da ponesu sa sobom vodu i hranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:04