ZATVORSKI DNEVNIK

Britanka osuđena zbog poljupca u Dubaiju: Dijelila sam ćeliju s ruskim prostitkama

Dubai je licemjeran, zaključila je Britanka po povratku u svoju zemlju, jer tamo se pije, tulumari, sve je prepuno i droge i seksa kao i na Zapadu

Dok se u nekim zemljama natječe za Guinnessovu knjigu rekorda u broju onih koji se u istom trenutku ljube na nekakvom trgu ili pak u tome tko će se ljubiti najdulje, u drugim se zemljama zbog ljubljenja ljude šalje u zatvor.

- 23 dana bila sam zatvorena zbog ‘nedoličnosti’ s prostitutkama i ubojicama - započela je svoju ispovijest 26-godišnja Britanka Charlotte Adams nakon što je zauvijek prognana iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, gdje je zadnjih nekoliko mjeseci proživljavala agoniju zbog - poljupca.

Samo dvije ljubavi

- Obožavam Dubai i jako me rastužuje što se više nikada neću smjeti vratiti, iako znam da se više nikada tamo ne bih osjećala slobodno. Njihovi zakoni moraju evoluirati ne bi li odgovarali kulturi koja vlada u Dubaiju. Ovako je sve to skupa jedno veliko licemjerje - ustvrdila je Charlotte prilikom dolaska na tlo Velike Britanije.

Charlotte je, naime, odslužila kaznu zatvora u Dubaiju, gdje je prije dva mjeseca bila osuđena zajedno sa 25-godišnjim Londončaninom Aymanom Najafijem jer su se, kako stoji u optužbi, poljubili u usta na javnome mjestu. Iako su takve presude u Emiratima vrlo česte, ovaj je slučaj izazvao veliki interes javnosti s obzirom na to da je cijela priča počela još lani u studenome, a tužiteljima nije bilo lako dokazati da su Charlotte i Ayman doista prekršili zakon.

Podsjetimo, Charlotte se te večeri zabavljala s prijateljima u jednom klubu, a poznato je da je noćni život Dubaija obrnuta slika čednim muslimanskim običajima. Poslije je s Aymanom i njegova četiri prijatelja otišla na večeru. Kako je sama ispričala, imala je u životu samo dva dečka, a ovaj joj se muškarac svidio, pa ga je pod blagim utjecajem alkohola malo i zavodila.

‘Nisam prestajala plakati’

- Vjerojatno sam se osmjehivala, zamahivala kosom i bila slatkasta. Možda sam ga u jednome trenutku i poljubila u obraz - ispričala je Charlotte.

Uhićenje je ipak bilo najgore od svega, i od suđenja i od odsluženja kazne. Policija je upala u restoran, uhitila par i odvela ih u policijsku postaju, gdje joj je, prepričava, “grubo izvađena krv”. Potom su ih odvezli u zatvor u drugi dio grada.

- Te je noći tamo bilo 100-tinjak žena, dvije ili tri nagurane na jedan madrac, a imale smo samo jedan toalet. Zapravo, to je bila rupa u podu i sve je odvratno smrdilo. Nisam mogla prestati plakati, iako su mi druge savjetovale da se smirim - ispovijeda se Britanka te spominje i da je, za razliku od Aymana, ona kao žena imala puno gori tretman u pritvoru.

- Tek sam sljedeći dan dobila pravo na jedan telefonski poziv, a poslije sam od Aymana saznala da njemu uopće nije bilo tako stravično. Oni su u ćelijama pušili, kartali i mogli su telefonirati koliko su htjeli - otkriva.

Ubrzo je nesuđeni par pušten uz jamčevinu, a onda je počelo povuci-potegni suđenje. Upravo je ona tvrdnja o “poljupcu u obraz” bila glavni argument obrane na dubaijskom sudu. “Poljubili smo se u obraz kad smo stigli u restoran, kao znak pozdrava”, tvrdili su Charlotte i Ayman pred sucem, uvjereniji nego prije kada su rekli da su se “možda poljubili u obraz”.

No, sudac je povjerovao svjedokinji koja je bila u istom restoranu u dva ujutro zajedno s djecom. Četrdesetosmogodišnja muslimanka pozvala je policiju odmah nakon što je, tvrdila je, vidjela kako se “diraju i ljube u usta”.

Alkohol, droga i seks svuda

- Sjedila sam blizu njih i kći mi je rekla da se neka teta i striček ljube u usta. Okrenula sam se i vidjela kako se ljube i dodiruju po nozi i ramenima. I drugi ljudi u restoranu vidjeli su isto - ispričala je svjedokinja, ali ti “drugi ljudi” nikada nisu pozvani na sud da posvjedoče što su vidjeli, a i sud je odbacio prijedlog obrane da se ispita djeca svjedokinje.

Na kraju se, nakon presude, pa žalbe, pa presude i svega, Charlotte predala policiji i odslužila kaznu, a Ayman svoju pravnu bitku još vodi. On, naime, u Dubaiju ima odličan posao i ne želi biti doživotno prognan iz Emirata.

- Sjećam se da sam se smijala kako netko može biti tako glup ako zna da je u muslimanskoj zemlji. No, kako je tamo alkohol dozvoljen i svi su raskalašeni, nakon nekog vremena zaboraviš gdje se zapravo nalaziš - ustvrdila je. Dubai je prepun noćnih klubova, pa i onih za homoseksualce, a alkohol, drogu i seks moguće je naći na svakom koraku.

Osude zbog poljupca nisu bile pošteđene ni filmske zvijezde

Saudijska Arabija je država za koju kažu da brani baš sve što je imalo ljudski, no manje je poznato da je i, primjerice, najveća indijska zvijezda te bivša Miss svijeta i jedna od muza kozmetičke kuće L’Oreal, Aishwarya Rai, zbog poljupca na filmskom platnu morala pred suca. Ona i filmski partner Hrithik Roshan bili su optuženi za “promiskuitetnost”, a najveća je krivnja ipak pala na glumicu. “Uništava dignitet indijske žene i mladima odašilje obscene poruke”, glasila je optužba. Slično iskustvo ima i Richard Gere koji se na jednom humanitarnom eventu popeo na pozornicu i poljubio bolivudsku glumicu Shilpu Shetty onako kako to samo Gere umije...

Ubrzo se ispričavao na sve strane jer su neke vjerske grupe inzistirale da ih se uhapsi. U Indiji sreće nije imao ni jedan izraelski par koji se 2005. godine nakon ceremonije vjenčanja poljubio u usta. Nisu znali da u Radžastanu nemaju običaj reći novopečenome paru “možete poljubiti mladu”. Ne, ne možete jer ćete u - zatvor. Indonežani su pak 2005. pokušali uvesti zakon koji će zabraniti poljubac u javnosti, a i omogućiti policijske racije u domove za koje sumnjaju da u njima žive nevjenčani parovi. ( J. K.)

Ne dogodilo se i vama: 7 osnovnih pravila ponašanja u Dubaiju

- Zabranjeno je “intimno ljubljenje” i seksualni odnos u javnosti, ali i u osobnom automobilu, jer riskirate zatvor i deportaciju

- Držanje za ruke u javnosti je dozvoljeno

- Prema zakonu o uljudbenosti iz 2001. godine, nošenje minica ženama i kratkih hlača muškarcima nije zabranjeno, ali nije preporučljivo

- Na plaži je dozvoljeno nošenje uobičajenih kupaćih kostima, s time da muškarcima kupaće gaće nakon što se smoče ne smiju biti prozirne, a žene, iako mogu nositi bikinije, ne smiju nositi tange (bolje ne, iako nije precizirano da ne smiju) te se ne smiju skinuti u toples

- Noćni život u Dubaiju sve je samo ne dosadan, ali samo iza zatvorenih vrata. Čim izađete iz bara ili kluba, nastojte što prije i što tiše doći doma ili natrag u hotel

- Ispijanje alkohola nije zabranjeno, ali vidljivo pijanstvo i izgredi jesu

- Muškarci ni u ludilu ne smiju nositi žensku odjeću, osim u sigurnosti svoga doma, pa nemojte to raditi ni u hotelu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:40