IŠČLANJENJE

Britanija uvjerena u napredak glede brexita, poziva EU na kompromis

 Foto: Neil Hall / REUTERS

Britanski ministar za Brexit Dominic Raab izrazio je u utorak uvjerenost da će njegova zemlja i EU sljedeći tjedan na summitu postići napredak glede Brexita, ali je također ponovo uputio poziv Bruxellesu da se oko najtežih pitanju "nađu na pola puta".

Pregovori o Brexitu su se intenzivirali uoči summita u srijedu i četvrtak sljedeći tjedan, a europski dužnosnici su dali prostora vjerovanju da je sporazum na dohvat ruke.

Još uvijek je, međutim, neriješeno pitanje irske granice. Samo šest mjeseci prije nego što Britanija napusti EU koji prolazi kroz najveću promjenu u trgovinskoj i vanjskoj politici u posljednjih 40 godina, obje strane pokušavaju izbjeći scenarij Brexita bez sporazuma.

"Ovaj će listopadski summit biti važna prekretnica, očekujemo da će to biti trenutak kada ćemo postići neki napredak", kazao je Raab.

"Znalo se da će pregovori u ovoj posljednjoj fazi biti teški i baš zbog toga moramo svi biti hladne glave, odlučni i usredotočeni. Uvjeren sam da ćemo ove jeseni postići sporazum", dodao je Raab.

Britanija bi posebice htjela postići napredak po pitanju budućih odnosa dviju strana, nakon što su prijedlozi premijerke Therese May dočekani kritikama kako u redovima vlastite stranke tako i na summitu EU u rujnu u Austriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 14:07