400 MILIJUNA FUNTI

Britanci su 1971. obećali isporučiti tenkove Iranu. Neki nikad nisu stigli, London sad želi otplatiti dug

Prema uvjetima ugovora, Velika Britanija bila je dužna isporučiti Iranu 1500 tenkova i oklopnih vozila...

Britanski Cheiftan tenk, snimljen 2003. godine u Iraku

 Philippe Desmazes/Afp/Profimedia

Velika Britanija razmatra kako otplatiti stari dug Iranu vrijedan 400 milijuna funti (522 milijuna američkih dolara), rekla je u srijedu ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

Radi se o dugu od 400 milijuna funti za tenkove Chieftain koje je Iran trebao dobiti čak i prije Islamske revolucije 1978.-1979.

Ugovor o nabavi tenkova potpisali su Velika Britanija i režim Šaha Reze Pahlavija još 1971. godine. Prema uvjetima ugovora, Velika Britanija bila je dužna isporučiti Iranu 1500 tenkova i oklopnih vozila. Iran je unaprijed platio ugovorenu narudžbu. Velika Britanija nije u potpunosti ispunila ugovor zbog Islamske revolucije, nakon čega je London odbio ispuniti obvezujuće uvjete ugovora.

"Jasno smo dali do znanja da se radi o legitimnom dugu Iranu i nastoji pronaći način kako ga otplatiti", rekla je Truss i potvrdila da se u Iranu trenutno nalazi britanski tim koji o tome vodi razgovore.

image

Liz Truss

Tayfun Salci/Zuma Press/Profimedia

Iranski državni mediji su 2021. prenijeli riječi neimenovanih iranskih dužnosnika da će, nakon što dug bude otplaćen, Iran pustiti na slobodu britansko-iransku humanitarnu djelatnicu Nazanin Zaghari-Ratcliffe.

Truss je kazala da je njezin slučaj jedan od njezinih prioriteta, kao što je i otplata duga Iranu također jedan od njezinih prioriteta.

Britanska i iranska vlada tvrde da nema povezanosti između otplate duga i pravosudnog slučaja.

image
Yui Mok/Pa Images/Profimedia

Zaghari-Ratcliffe, projekt menadžerica u Zakladi Thomson Reuters, uhićena je na aerodromu u Teheranu u travnju 2016. i poslije optužena za zavjeru u cilju svrgavanja vjerskog establišmenta.

Zaghari-Ratcliffe je veći dio kazne odslužila u zatvoru Evin, a s izbijanjem pandemije koronavirusa je puštena u kućni pritvor u roditeljskoj kući u Teheranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 13:52