KAO ZEMLJA TREĆEG SVIJETA

Britanci si neće moći priuštiti grijanje, aktivirana panična mjera: ‘To nisu ‘banke grijanja‘ nego ‘topli centri‘!

Cijene goriva uslijed ruske invazija na Ukrajinu dramatično su porasle, zbog čega je mnogim stanovnicima grijanje postalo luksuz

Panorama Londona, ilustracija

 /Leon Sosra/Imagesource/Profimedia Dmitrii Melnikov/Alamy/Alamy/Profimedia

Porast cijena energenata izaziva zabrinutost građana diljem Europe, a u Velikoj Britaniji najavljuje se otvaranje takozvanih "banki grijanja", odnosno grijanih prostorija gdje bi se promrzli građani mogli zagrijati.

Stručnjaci smatraju kako ih ne bi trebali zvati "banke grijanja", već topli centri, kako bi se korisnici bolje osjećali, piše Bloomberg.

Cijene goriva uslijed ruske invazija na Ukrajinu dramatično su porasle, zbog čega je mnogim stanovnicima Velike Britanije grijanje postalo luksuz koji si teško mogu priuštiti. Diljem zemlje otvaraju se centri kojima upravljaju lokalne vlasti, domovi zdravlja ili udruge, a kojima je cilj zagrijati građane jer temperature su iz dana u dan sve niže.

Samo u gradu Wolverhamptonu, koji broji nešto više od 260 tisuća stanovnika, otvorit će se čak 38 ovakvih centara. Problem je što treba osigurati svu infrastrukturu, poput pristupa za osobe s invaliditetom.

Velika Britanija pokazala se najviše ranjivom u ovoj krizi, više nego, primjerice, Njemačka koja je ipak u značajnijoj mjeri ovisna o ruskom plinu. No, Njemačka je već najavila da će sufinancirati energiju i to u golemom iznosu od čak 200 milijardi eura. Međunarodni monetarni fond procjenjuje da će Velika Britanija biti najviše pogođena krizom, prvenstveno zbog velike razlike u primanjima između siromašnih i bogatih.

Kraljevstvo se već bori s visokom stopom inflacije kao i neizbježnom recesijom, a sada prijeti i hladna i gladna zima, kaže Bloomberg.

Velika Britanija građanima pokušava olakšati situaciju. U kolovozu su najavili zamrzavanje cijena energenata do travnja 2023. kako bi osigurali da kućanstva ne plaćaju više od 2.500 funti godišnje za grijanje. Izvorna ideja bila je da cijene budu zamrznute dvije godine, no minitar Jeremy Hunt odlučio je to smanjiti.

Umjesto toga, kućanstva će dobivati smanjenje računa za 400 funti godišnje, dok će oni najugroženiji moći ostvariti pravo na 1.200 funti subvencije. Ipak se vjeruje da će, uz sve mjere, godišnji računi kućanstvima porasti za oko tisuću funti. Sve dodatno pogoršava britanska politička kriza nakon koje je Liz Truss sa samo 44 dana rada morala odstupiti s premijerske dužnosti, svrgnuta čak i od strane svojih Konzervativaca. Vjeruje se da bi računi Britancima mogli porasti za više od šest posto u odnosu na lani, te bi godišnje mogli premašiti i 4.300 funti, što je oko 38 tisuća kuna.

Svi pokušavaju pomoći građanima u potrebi. Neki supermarketi oglasili su akcije, za jednu funtu može se dobiti topli napitak i neograničen boravak u grijanom prostoru, a građane su na grijanje pozvali i prostori diljem zemlje, poput pubova i knjižnica.

Problem je što su u velikim gradovima ti "topli centri" nerijetko teško dostupni određenim skupinama, treba platiti prijevoz, a osobe s invaliditetom nerijetko nemaju adekvatan pristup. Bilo bi idealno, javlja Bloomberg, da su ti centri otvoreni čitavog dana, a ne kroz samo nekoliko sati. Također, treba provesti primjerenu kampanju kako bi građani saznali na kojim se lokacijama mogu doći ugrijati, treba osigurati ventilaciju, namještaj....

Temperatura u prostorijama bit će između 18 i 21 stupnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:07