KLJUČ U BRAVU

Britance ovo jako boli, zbog rasta cijena masovno zatvaraju pubove: ‘Stalni gosti nam piju vodu umjesto pive!‘

Banka Engleske predviđa da će britansko gospodarstvo skliznuti u recesiju kasnije ove godine i tamo ostati tijekom 2023.

Ilustrativna fotografija

 Francois Xavier Marit/Afp/Profimedia/Francois Xavier Marit/Afp/Profimedia

Britanski pubovi pripremaju se za masovna zatvaranja jer ne mogu više pratiti rast cijena energenata. Godišnji račun za energiju mogao bi se učetverostručiti. Reuters donosi primjer britanskog puba Red Lion and Sun čiji bi konačan saldo za grijanje i struju na godišnjoj razini mogao skočiti s 18 tisuća eura na nevjerojatnih 75 tisuća eura.

"Moramo doći do dodatnih 50 tisuća funti dobiti svake godine, u isto vrijeme kada se potencijalna dobit blokira jer potrošači svakodnevno gledaju kako im cijene divljaju u kućanstvu," priča vlasnik puba.

Brojke energetskih analitičara pokazuju da se male britanske tvrtke koje pregovaraju o novim energetskim ugovorima za zimu suočavaju s prosječnim povećanjem cijena od četiri ili pet puta u usporedbi s poslovima sklopljenima prije dvije godine.

U istom razdoblju, britanske veleprodajne cijene prirodnog plina porasle su 14 puta.

Britanski ugostitelji suočavaju se s teškim izborima: podići cijenu, smanjiti broj nezaposlenih, smanjiti radno vrijeme ili staviti ključ u bravu.

Više od 400 britanskih pubova zatvoreno je prošle godine zbog covid-krize, a taj bi broj sada mogao i porasti.

Prema istraživanju tamošnjih institucija gotovo dvije trećine britanskih ugostiteljskih poduzeća trenutno su u minusu.

Mnogi pubovi već smanjuju rasvjetu ali ta je mjera tek kozmetičke naravi i teško da može pomoći. Keris de Villiers, koja je vlasnica tri puba u južnom Londonu, rekla je da bi podizanje cijena, čak i za samo 20 penija po pinti, stvarno utjecalo na njezine stalne posjetitelje.

Rastuća inflacija - koja je u srpnju dosegnula najvišu razinu u 40 godina od 10,1% i trebala bi dalje rasti - također će ograničiti iznos novca koji Britanci mogu potrošiti na izlaske.

Banka Engleske predviđa da će britansko gospodarstvo skliznuti u recesiju kasnije ove godine i tamo ostati tijekom 2023.

"Odlazaka u pubove u nadolazećim mjesecima bit će malo i rijetko", predviđa ekonomska analitičarka Susannah Streeter.

"Vidio sam tri naša stalna gosta u jednom danu kako biraju vodu iz slavine umjesto pola litre piva za ručak", kaže vlasnik puba Red Lion and Sun. "Prije ove krize ako sam jednom mjesečno vidio takav slučaj..."

Podsjećamo, kada su se britanski pubovi zatvorili tijekom pandemije država je intervenirala hitnim sredstvima.

Danas je svaka slična intervencija neizvjesna s obzirom da je vlada rekla da se o novim politikama neće odlučivati prije nego se 5. rujna objavi novi premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:33