KATASTROFA SVE VEĆA

BP-ov 'top kill' nemoćan, prelaze na plan B

 AP

WASHINGTON - Posljednji pokušaj British Petrola da operacijom 'top kill' okonča istjecanje velikih količina nafte u Meksički zaljev, nakon eksplozije i potonuća naftne platforme Deepwater Horizon, nije uspio. Time je praktički ubijena i svaka nada da će zagađenje područja savezne države Louisiane ubrzo prestati.

Čak je i američki predsjednik Barack Obama, koji se našao na udaru kriticizma da nije dovoljno zapovijedao u najvećoj naftnoj katastrofi u povijesti SAD-a, pokušao sniziti očekivanja da će se problem puknute bušotine brzo riješiti.

Admiral Obalne straže Mary Landry, koji je stajao pored izvršnog dužnosnika BP-a dok je ovaj govorio kako je komplicirani pothvat 'top kill' propao, naveo je kako je vrlo važno da ljudi shvate veličinu ove krize koja je sada ušla u sedmi tjedan. Uz to, Landry vjeruje kako najbolje rješenje za zaustavljanje istjecanja bušenje ispušnog ventila. BP je već bio započeo s bušenjem, no ta bušotina neće biti spremna najmanje dva mjeseca.

Do tada, teško je reći koliku će štetu napraviti naftna mrlja koja je već sada inficirala osjetljiv i jedinstven ekosustav Meksičkog zaljeva i obale. Situacija bi mogla biti i gora ukoliko se oluja spusti na to područje.

Stanovnici Louisiane su snažno vjerovali kako će ih 'top kill' spasiti te zatvoriti rupu na dubini od 1,6 kilometara, no 72 sata od početka procesa jasno je da se to neće dogoditi.

Svakog dana oko 19 tisuća barela (3 milijuna litara) nafte završi iz puknute bušotine u Meksičkom zaljevu. Tim je tempom ova katastrofa nadjačala nesreću tankera Exxon Valdez koji je 1989. doživio havariju nedaleko od obala Aljaske.

Sljedeći pokušaj saniranja bušotine BP vidi u postavljanju betonske kupole koja će zadržavati naftu te je preusmjerivati prema tankerima na površini. Ta će akcija trajati oko četiri dana.

- Vjerujemo da kupola može zadržati veliku količinu nafte. Ne govorimo o 100 posto, no značajno će smanjiti zagađenje - zaključio je BP-ov šef za operacije Doug Suttles.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 16:10