REPORT GOJKA DRLJAČE

Borba za radnike: Jedna od najvećih svjetskih kompanija diže plafon plaće na vrtoglavih 29.000 dolara mjesečno

Interni dokument Amazona ističe kako se nekoliko zadnjih godina suočavaju s kompetitivnim tržištem rada

Ilustracija

 Patrick Daxenbichler/Panthermedia/Profimedia

Na američkom tržištu rada vodi se sve agresivnija bitka kompanija za stručne tzv. white-collar zaposlenike. Tržišni pritisak toliki je da je jedna od najvećih svjetskih kompanija - Amazon – odlučila udvostručiti plafon temeljne plaće za svoje korporativno osoblje. Do sada su plaće kao što su programerske bile limitirane na 160 tisuća dolara godišnje, a sada će neki moći zaraditi po 350 tisuća dolara.

Ta temeljna plaća u Amazonu dio je ukupnih primanja jer se uobičajeno zaposlenici nagrađuju dionicama s ograničenim glasačkim pravima (što se povećava kroz godine) te s različitim gotovinskim dodacima kako što su, primjerice, tipični ugovoreni bonusi.

Interni dokument Amazona ističe kako se nekoliko zadnjih godina suočavaju s kompetitivnim tržištem rada te su analizirajući različite opcije i ekonomiku njihovog biznisa zaključili kako moraju imati mogućnost privlačenja top talenata žele li biti konkurentni te su se zato odlučili na „…značajno više povećanje razina kompenzacija nego što inače radimo u jednog godini“.

To širenje prostora za povećanje plaće ne odnosi se samo na Sjedinjene Američke Države, nego i na većinu radnih mjesta globalno.

Temeljna plaća prema internim istraživanjima Amazona bila je jedan od ključnih motiva za napuštanje kompanije. Uz to druge kompanije su počele svojim zaposlenicima nuditi sve fleksibilnije radne ugovore, kao što je hibridno zapošljavanje ili rad na daljinu, što je također zabrinulo ključne direktore Amazona te se odlučio priključiti utrci high tech kompanija u benefitima za zaposlenika.

S obzirom da je vrlo velika kompanija, Amazon je još vrlo daleko do najvelikodušnijeg poslodavca. Prema podacima Levels.fyi-a, koji prati plaće u tech industriji, top inženjeri u Robloxu mogu godišnje zaraditi oko milijun dolara, a u Facebooku oko 900.000 dolara. Doduše to su temeljne plaće sa svim dodacima.

Brif:

1 NHS je u Britaniji odobrio propisivanje semaglutida u injekcijama pretilim osobama s indeksom tjelesne mase višim od 30. Taj lijek inače je bio namijenjen osobama s dijabetesom. Tjedne injekcije u 68 tjedana mogu smanjiti tjelesnu težinu za 12 posto.

2 Jučer su skočile cijene energije u EU nakon što su francuske nuklearke smanjile projekcije isporuka.

3 Dionica Pfizera pala je jučer nakon što su najavili da očekuju manji prihod do analitičara. Pad Pfizera povukao je sa sobom Modernu.

Preporuke dnevnog štiva:

The Honest Broker: Zašto Netflix pada?

Strachery: Digitalno oglašavanje u 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:06